Reč stručnjaka: Sve blagodeti višnje i kako ih iskoristiti

Postavljeno: 21.05.2022

Osim što su lepog izgleda i ukusne, kao odličan izvor vitamina, minerala i oligoelemenata, višnje su i lek za mnoge bolesti. Mogu se koristiti u svežem stanju, ali i obrađene. Plodovi višnje koriste se za spravljanje sokova, kremova, marmelada, vina i žestokih pića, peteljke i list za čajeve, koštice za punjenje jastuka ili obloge

Zbog svog sastava, višnje imaju blagotvorno dejstvo na čitav organizam. Medicinska istraživanja pokazala su da plodovi ovog voća sadrže bogat izvor supstanci sa antioksidativnim i antiupalnim dejstvom, zahvaljujući čemu višnja može da bude korisna u sprečavanju kancera, srčanih problema, artritisa i drugih oboljenja.

Više od 80 odsto višnje čini voda. Ovo voće sadrži i vlakna, te malu količinu šećera, organiskih kiselina, tanina, pektina, mineralnih materija, kao i vitamine C, A, B1, B2, B6 i karotin.  Bogata je ugljenim hidratima i glukozom, kao i kalijumom.

-Pored ploda višnje, koriste se i drugi delovi. Od peteljki i lista sprema se kvalitetan čaj koji leči mnoga oboljenja. Ne baca se čak ni koštica jer se koristi kao materijal za punjenje jastuka ili pak za toplo-hladne obloge u slučajevima sportskih povreda. Dovoljno je koštice zagrejati ili ohladiti u zavisnosti od upotrebe, uviti u pamučnu tkaninu i prisloniti na obolelo mesto – kaže Slađana Cvetković, savetodavka za prehrambenu tehnologiju u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Kao prirodni relaksant, koštice se koriste tako što se operu, suše na promaji bez direktnog izlaganja suncu i tako pripremljene koriste za punjenje jastuka.

Takođe, dobro je poznat i liker od višnje.

Liker se priprema tako što se dva kilograma očišćenih višanja pomeša sa kilogramom kristal šećera, te zalije sa liltrom rakije ili vodke. Staklena flaša sa tom mešavinom drži se šest nedelja na senovitom i hladnom mestu, nakon čega se njen sadržaj procedi i vrati na hladno mesto- navodi naša sagovornica.

Od višnje se, podseća ona, spravlja i džem, kao jedna od omiljenih poslastica u zimskim danima. Priprema se tako što se kilogram očišćenih i osušenih višanja pospe sa 800 grama šećera, zatim ostavi na hladno mesto nekoliko sati. Kuva se na laganoj vatri 20 do 30 minuta. Gotov džem se sipa vruće i prethodno oprane i zagrejane tegle, zatvori, zamota i ostavi da se skroz ohladi.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top