Reč stručnjaka: Navodnjavanjem i drugim merama protiv suše

Postavljeno: 24.08.2022

-Usled specifičnih uslova za biljnu proizvodnju, koje nam klima nameće iz godine u godinu, evidentno je da poljoprivredni proizvođači u cilju ostvarivanja što boljih prinosa, odgovarajućeg kvaliteta, konstantno moraju da unapređuju i ulažu u poljoprivrednu proizvodnju. Osim u repromaterijal i agrotehničke mere, ulaganja su neophodna i u sisteme za navodnjavanje – navodi Snježana Vujinović, savetodavka u kruševačkoj Poljoprivedno savetodavnoj i stručnoj službi.

Ona podseća da se klima u Srbiji značajno promenila tokom prethodnih decenija i postala toplija prema svim merenjima. Takođe, svi klimatski modeli predviđaju da će temperature vazduha nastaviti da rastu približno istim tempom do sredine 21. veka te da će potom ubrzati rast.

S obzirom na veoma visoke temperature vazduha kao i nedostatak padavina, zalihe vlage u zemljištu se ubrzano smanjuju. Deficit vlage u zemljištu značajno utiče na poljoprivrednu proizvodnju jer svako slabije snabdevanje biljaka vodom značajno se odražava na smanjenje prinosa kao i na sam kvalitet poljoprivrednih proizvoda. Uticaj klimatskih promena na poljoprivredu sve je izraženiji i neophodno je prilagoditi poljoprivrednu proizvodnju vremenskim uslovima, radi dobijanja stabilnih prinosa odgovarajućeg kvaliteta – napominje naša sagovornica.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da prilagode svoju proizvodnju novonastalim klimatskim uslovima, a najefikasnija, ali i najskuplja mera borbe protiv suše je navodnjavanje.

Zbog toga se sve češće i primenjuju alternativne mere za ublažavanje posledice suše. Ovim merama nije moguće u potpunosti isključiti negativne posledice suše, ali njihova kompleksna primena može doprineti  njihovom ublažavanju. Od tih mera najznačajniji su plodored, predusev, setvena struktura, pravilna obrada zemljišta, đubrenje, malčovanje, izbor sorata i hibrida kraće vegetacije, vreme setve kao i gustina sklopa biljaka, suzbijanje korova, poljozaštitni šumski pojasevi, združeni usevi – objašnjava Vujinovićka.

Dodaje da je potrebno investirati u sisteme za navodnjavanje, ali i urediti kanalsku mrežu radi odvodnjavanja.

Navodnjavanje se trenutno koristi na oko šest odsto obradivih površina u Srbiji, što je može se reći ispod realnih mogućnosti i stvarnih potreba. Primenom navodnjavanja dobijaju se visoki proizvodni rezultati, a ekonomičnost ulaganja u sisteme za navodnjavanje ukazuje da ovoj agrotehničkoj meri u poljoprivrednoj proizvodnji treba dati prioritet. Naime, navodnjavanjem se može stabilizovati, odnosno uvećati proizvodnja hrane i unaprediti razvoj poljoprivrede, kao i prerađivačkih i drugih grana privrede – zaključuje ona.

J.B.

 

 

Ostale vesti

back-to-top