Reč stručnjaka: Kako pravilno rasaditi papriku

Postavljeno: 17.05.2022

Rasađivanje paprike na otvorenom polju počinje kada prođe opasnost od pojave kasnih prolećnih mrazeva, odnosno kada se temperatura vazduha ustali na 15 stepeni Celzijusa i više. Rasađivanje je najbolje obaviti za vreme oblačnih dana, po mirnom vremenu, rano ujutro ili kasno popodne, ukoliko su visoke temperature vazduha.

Paprika je najosetljivija na nedostatak zemljišne vlage posle presađivanja i u fazi cvetanja i razvoja plodova, te se na lakšim zemljištima paprika navodnjava češće, većim količinama vode, dok na težim ređe, manjim količinama vode. Nakon sadnje papriku ne treba zalivati velikim zalivnim normama.

Mlade biljke se teže ukorenjuju kada su visoke temperature vazduha i kada nema padavina i uslova za navodnjavanje. Rasađivanje za ranu proizvodnju počinje poslednjih dana aprila, početkom maja, ukoliko su povoljni vremenski i zemljišni uslovi. Za srednje ranu proizvodnju, rasađivanje počinje od 10. maja do 25. maja, a za kasnu  od 25. maja do 10. juna.

Poljoprivedni stručnjaci savetuju da se paprika ne gaji u mono kulturi, već da bi na istoj proizvodnoj parceli trebalo saditi papriku svake 3 do 4 godine.

S obzirom da se rasad proizvodi u zaštićenom prostoru, potrebno je da bude dobro okaljen, odnosno spreman na nove uslove sredine na otvorenom polju. Rasad se pre rasađivanja postepeno privikava na nove životne uslove u kojima će nastaviti rast i razvoj. Ova mera je posebno značajna kod proizvodnje rasada za otvoreno polje. Kaljenje mladih biljaka počinje nedelju dana pre planirane sadnje intenzivnim i čestim provetravanjima kao i smanjenjem broja zalivanja, ali se povećava zalivna norma zbog provociranja rasta korenovog sistema- objašnjava Snježana Vujinović, diplomiranana inženjerka.

Kvalitetan rasad paprike treba da ima 6 do 8 dobro razvijenih listova, stabla visine od 15 do 25 cm, dobro razvijen korenov sistem. Dobro okaljen i odnegovan rasad presađuje se na stalno mesto, gde će se lako prilagoditi novonastalim životnim uslovima.

-Paprika se najčešće sadi na rastojanju 50- 60 cm x 20 cm, mašinski ili ručno. Sadnja može biti u redove ili dvorede, a može i u više redne pantljike. Sadnja može biti i na većem rastojanju između redova (70 cm) u zavisnosti od vrste kultivatora za međurednu obradu. Ukoliko je rastojanje između redova veće tada sadnja mora biti gušća u redu, kako bi se ostvario sklop biljaka od 80.000 do 100.000 biljaka po hektaru. Dubina sadnje trebalo bi da bude 5 do 6 centimetara, nije preporučljiva dublja sadnja jer je potrebno više vremena da se zemljište zagreje na većoj dubini. Prilikom rasađivanja paprike, važno je postići što ravnomerniji raspored biljaka unutar reda- dodaje Vujinović.

Preporuka je da se na 5 do 7 dana nakon rasađivanja paprike obiđu parcele, te da se, ukoliko je potrebno, obave i popunjavanje praznih mesta, a po potrebi i da se ponovi navodnjavanje.

 

Ostale vesti

back-to-top