Reč stručnjaka: kako da napravite liker od zove

Postavljeno: 29.05.2021

Zova cveta od aprila do juna. Njeni cvetovi su jakog i intenzivnog mirisa, bele ili žućkaste boje. O njenoj lekovitosti se već dosta zna, između ostalog sadrži materije koje dokazano deluju protiv većine virusa. Zbog intenzivnog i zanosnog mirisa svojih cvetova idealan je sastojak za spravljanje likera

Savetodavka za prehrambenu tehnologiju u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Slađana Cvetković podseća da se pod likerom podrazumeva alkoholno piće sa umerenim sadržajem alkohola i najmanje 200 g šećera po litru likera. Osnovne sirovine za pripremu likera su voće ili lekovito bilje, voda, šećer, med i alkohol. Kvalitet vode je veoma bitan te se koristi isključivo destilovana voda.

– Poželjne baze za liker su: 96 –topostotni alkohol, rakija od meda, vinovica ili vinski destilat, lozovača, komovica, rakija od jabuka i rakija od smokava. Ako se koriste navedene rakije, njihov ukus treba uskladiti sa ukusom voća koje se koristi za spravljanje likera. Za voće nežnih aroma koristi se vinski destilat, jer je blagog ukusa – objašnjava Slađana Cvetković.

Konkretno, za liker od zove treba uzeti 100 sveže ubranih cvetova, oprati ih u hladnoj vodi, osušiti, okrenuti prema dole, a zatim raširiti po ubrusu. Potom osušene cvetove poslagati u teglu i između njih naređati kriške predhodno opranog limuna. Sve ovo preliti sokom od tri limuna i prethodno pripremljenim sirupom od 400 grama šećera i tri decilitra vode. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti nedelju dana na toplom, potom procediti kroz čistu gazu te u sok umešati litar i po lozovače. Ovako pripremljen liker razliti u flaše i ostaviti mesec dana na hladnom.

– Kod filtriranja likera treba paziti da se mutni deo i talog na dnu posude ne podignu i tako dospeju u filter. Zato treba bistri deo na početku odvojiti od mutnog dekantiranjem tj. pretakanjem u drugi čisti sud i iz njega sipati u filter. Za filtriranje malih količina likera može poslužiti i filter za kafu, a za veće količine veći filteri i profesionalni uređaji – precizira ona.

Objašnjava i da starenjem dolazi do smanjenja alkohola u likeru, te da bi se izbeglo naknadno dodavanje alkohola, a samim tim i detabilizacija nastalih aroma, u osnovnu masu predhodno treba dodati nešto više alkohola.

Napominje da se likeri poslužuju kao kraj obroka, uz kolače i poslastice, te da se za njih koristi posebna čaša sa dugačkom drškom, koja izgleda kao čaša za belo vino, samo je nešto manja.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top