Razgovor o cenzuri u bibliotekarstvu i izdavaštvu

Postavljeno: 31.08.2021

Na pozajmnom odeljenju Biblioteke u Kruševcu održan je razgovor o cenzuri u bibliotekarstvu i izdavaštvu. O ovoj temi govorili su diplomirani bibliotekari savetnici iz Narodne biblioteke Srbije, dr Dejan Vukićević koji je ovom prilikom predstavio i svoju knjigu “Non imprimatur ili cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu” i dr Dragana Milunović, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije

– Ova knjiga je proizvod mog bavljenja cenzurom u struci kojom se bavim. Cenzura je univerzalni problem od kad postoji čovečanstvo pa do današnjih dana. Ima najdrastičnijih primera, recimo u jednom danu u Moskvi stradalo je osamsto hiljada knjiga iz biblioteka. Postoje različiti načini cenzurisanja, ako na primer imate sredstva da nabavite neke knjige, a vi ih ne želite u biblioteci, i to je vid cenzure – objašnjava autor.

Knjiga “Non imprimatur ili cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu” izdata je 2019. godine, a naredne je izašlo drugo izdanje ove knjige. Ova publikacija nagrađena je priznanjem Dejan Medaković za 2020.godinu.

– Ova knjiga je nastala na temeljima jednog stručnog rada, koji je Dejan pisao za stručni skup bibliotekara koji je održan u Sarajevu, kada je izazvao veliko interesovanje javnosti. Ona odgovara Dejanovoj prirodnoj sklonosti da se pozabavi opskurnim temama i da pokuša da fenomen cenzure prikaže kao jedan preklop stručnog i literarnog, osenčenog ironičnim i šaljivim tonom na pojedinim mestima – kaže Milutinovićka.

Tokom diskusije autor je predstavio sadržaj svoje knjige i govorio o temi cenzure kroz vreme i zaključio da iako je danas svedena na minimum, njenom nestanku se kraj ne nazire.

M.S.


O autoru

Dejan Vukićević je doktorirao na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Od Bibliotekarskog društva Srbije 2007. godine dobio je nagradu „Stojan Novaković“ koja mu pripada i 2012. godine za Bibliografiju srpskih enciklopedija i leksikona. Kao najbolji bibliotekar grada Beograda 2012. godine poneo je priznanje „Marija Ilić Agapova“ a prošle godine uručena mu je i nacionalna nagrada „Janko Šafarik“ za ukupan doprinos bibliotekarskoj struci.

Ostale vesti

back-to-top