Rast izvoza i u doba pandemije

Postavljeno: 11.10.2020

Spoljnotrgovinska razmena koji su privrednici iz Rasinskog okruga ostvarili u prvih osam meseci ove godine za 2,6 odsto je veća u odnosu na isti period prošle godine, izvoz je povećan za 4,2 odsto, a uvoz za 0,6 odsto, podaci su Privedne komore Srbije, Regionalne privedne komore Kruševac

– U periodu januar – avgust spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga iznosi 328,7 miliona evra, što je za 2,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Vrednost izvezene robe za prvih osam meseci ove godine je 185,3 miliona eura i u odnosu na isti period prošle godine izvoz je povećan za 4,2 odsto. Ukupan uvoz Rasinskog okruga za prvih osam meseci 2020. godine iznosi 143,4 miliona eura što je povećanje od 0,6 odsto – navodi se u izveštaju ovdašnje Regionalne privredne komore.

To znači da je u Okrugu u posmatranom periodu ostvaren suficit od 41,9 miliona evra, odnosno pokrivenost izvoza uvozom je bila 129,2 odsto.

– Kompanije iz Rasinskog okruga zadržale su svoja tržišta u inostranstvu, opšti nivo zaposlenosti i likvidnosti je očuvan. Kompanije su se pokazale fleksibilnim da organizuje svoj rad u novim uslovima, uz poštovanje mera koje su struka i Štab za vanredne situacije predvideli – navodi za krusevagrad.rs direktor kruševačke Regionalne privedne komore Predrag Vukićević.

Napominje da su komunikacija i saradnja ovdašnje Komore sa privredom kontinuirane te da su upravo zahvaljujući jakoj privredi, odličnoj podršci i komunikaciji između vlasti i privrednika, firme zadržale vitalnost i visok nivo prrivrednih aktivnosti u otežanim uslovima poslovanja usled pandemije Kovid 19.
Podaci pokazuju i da su u spoljnotrgovinskoj razmeni Okruga u prvih osam meseci ove godine najviše učestvovala privredna društva iz Kruševca, koja su izvezala robu u iznosu od 109,9 miliona evra, što je za 4,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno ovdašnji privrednici su uvezli robu u vrednosti od 113,2 miliona evra, što je povećanje od 2,9 odsto. To znači i da je kruševačka privreda u posmatranom periodu zabeležila deficit od 3,3 miliona evra. U ostalim delovima Okruga zabeležen je pozitivan bilans, a najveći je bio na području opština Trstenik (15,3 miliona evra) i Varvarin (15,9 miliona evra).

Inače, rast izvoza zabeležen je, osim u Kruševcu,i na području opština Trstenik, Varvarin i Brus.

Posmatrano prema sektorima najveće učešće u izvozu Okruga imala su preduzeća iz prerađivačke industrije (84,7 odsto), koja su zabeležila rast od 3,5 odsto, te sektor poljoprivrede (15,9 odsto), koji je porastao za 8.1 u odnosu na isti period prošle godine.
Podaci pokazuju i da su ovdašnji privednici najviše izvozili u Rusiju, Veliku Britaniju i Mađarsku, dok se najviše uvozilo iz Kine, Nemačke i Hrvatske.

J.B. Foto: pixabay

Ostale vesti

back-to-top