Ranku Pavloviću uručena nagrada “Branislav L. Lazarević”

Postavljeno: 27.11.2020

Književni klub “Bagdala” dodelio je nagradu “Branislav L. Lazarević” za 2019. godinu za sveukupno stvaralaštvo za decu književniku Ranku Pavloviću. Zbog epidemiološke situacije, nagrada mu je, umesto u Kruševcu, simbolično uručena u Sremskim Karlovcima, rodnom mestu Branka Radičevića

Kako korona menja sve naše navike, pa i one kulturne, predstavljanje laureata Bagdaline nagrade za književno stvaralaštvo namenjeno najmlađoj publici, sačekaće bolja vremena. Nagrada je ipak stigla u prave ruke, a uručena je i na pravom mestu, kažu u “Bagdali”, u Sremskim Karlovcima, gradu pod Stražilovom, u kom na svakom koraku žive uspomene na Branka Radičevića.

Tu u Vojvodini je, naime, ovih dana boravio Ranko Pavlović za koga su Ljubiša Đidić i Nebojša Lapčević u ime “Bagdalinog” žirija napisali da je “izuzetno ime savremene srpske dečije književnosti”. Nagradu, koja se sastoji od povelje i portreta dobitnika, rad kruševačkog slikara Vladimira Mihajlovića, uručila mu je slikarka Olgica Stefanović, stalna likovna saradnica “Bagdale”.

“Savremena srpska kritika koja je pratila ovo izuzetno književno delo, jer je Ranko Pavlović podjednako pesnik za odrasle, videla je u ovom stvaraocu ono vrednosno delo koje je čaroliju dečijeg nadahnuća tumačilo na način u kojem se ogleda istina o detetu”, stoji još u obrazloženju odluke da Pavlović ponese priznanje koje nosi ime velikog kruševačkog pesnika i jednog od osnivača “Bagdale”, Branka L. Lazarevića.

Pavlovićeva dela već godinama bogate stranice časopisa “Bagdala za decu i mlade”. Povodom nedavne 15-godišinjice izlaženja časopisa on je napisao jednu bajkovitu opasku koju vam prenosimo u celosti:” Ona devojčica i onaj dečak što su rođeni kada i prvi broj “Bagdale za decu” već su tinejdžeri i eno ih – vole se pogledima. Pretpostavljam da još jedni drugom čitaju pesme i priče iz časopisa koji je njihov vršnjak. Imaju šta, što je najbitnije. “

M.S.

O autoru

Ranko Pavlović (1943), književnik iz Banjaluke, od šezdesetak objavljenih knjiga polovinu je namenio deci. U tom opusu je osamnaest zbirki priča, šest zbirki pesama, dva romana i više slikovnica, ali i više dramskih tekstova koji su se igrali u dečijim pozorištima u Srbiji, i Bosni i Hercegovini. Zastupljen je u čitankama za osnovnu i srednje škole, u obaveznoj lektiri i mnogim antologijama. Dobitnik je brojnih nagrada koje se odnose na književno stvaralaštvo za decu.

O nagradi

Nagrada “Branislav L. Lazarević” dodeljuje se za sveukupno književno stvaralaštvo za decu tradicionalno, svake godine, a nosi ime istaknutog književnika, jednog od osnivača i dugogodišnjeg urednika kruševačkog književnog časopisa “Bagdala” koji je ostavio dubok trag u književnom stvaralaštvu za najmlađe. Ovo priznanje su do sada poneli Slobodan Stanišić, Voja Marjanović, Moma Dagićević, Ivan Pudlo, Dobrica Erić i Predrag Jašović.

Ostale vesti

back-to-top