Radovi na izgradnji RITP-a napreduju bolje od očekivanog

Postavljeno: 03.07.2024

Radovi na industrijsko-tehnološkom parku u Kruševcu napreduju brže nego što je prvobitno planirano, što je izazvalo pozitivne reakcije među građanima i investitorima. U proteklih nekoliko meseci, vidljiv je značajan napredak na izgradnji ključnih objekata i infrastrukture koja će omogućiti efikasan rad parka.

Izgradnjom industrijsko-tehnološkog parka, Kruševac će po prvi put dobiti poluotvoreni sajamski prostor. U ovom modernom i adekvatno opremljenom prostoru, privreda, proizvodi i usluge Rasinskog okruga će ubuduće biti predstavljani na savremen način.

Ukupna investicija za Grad Kruševac, zajedno sa opremom, je 16,5 miliona evra, a Naučno-tehnološki park nalaziće se u industrijskoj zoni na lokaciji bivše upravne zgrade HI „Župa“ u Dedini. Zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kome će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 kancelarija za rad tehnološko i istraživački orjentisanih kompanija za preko 200 korisnika. U drugom delu je planirano 14 hala od po 280 metara kvadratnih metara, a ukupna površina hala je oko 4000 metara kvadratnih.

Moderna „pametna zgrada“ imaće četiri električna punjača za automobile, pametne klupe gde će moći da se pune lap topovi i telefoni, a kancelarije će takođe biti moderno opremljene. Razlikovaće se od onih u Nišu, Čačku i Beogradu.

 – To će biti jedna prava smart zgrada. Naš park je zamišljen kao regionalno-industrijski tehnološki park i kao takav, industrijski će biti poseban i usmeren ka razvoju lake industrije, dok su ostali parkovi širom zemlje naučni. Ja uvek volim da kažem da će budući park biti mala fabrika velikih preduzetnika i uspešnih startup-ova. Svi veliki gradovi su se razvili pomoću parkova, a ono što je takođe važno, parkovi će zadržati mlade ljude, studente i sve one sa dobrim idejama u Kruševcu. Dešavalo se da ljudi iz Kruševca koji imaju jako dobre ideje, razviju ih u Beogradu, jer tamo imaju park koji podržava njihovu ideju – istakla je nedavno za naš portal Martina Manojlović, direktorka Biznis inkubator centra Kruševac.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović je nedavno prilikom poseteizrazila svoje oduševljenje i pohvalila sve učesnike projekta za njihov trud i posvećenost. Istakla je da je ovaj projekat od velikog značaja za razvoj tehnologije i industrije u regionu, te da će doprineti otvaranju novih radnih mesta i unapređenju privrede.

Prijatno sam iznenađena, s obzirom da sam očekivala samo pripremu terena, a zapravo već niče zgrada prvog objekta, od velikog broja objekata koji će se ovde nalaziti na skoro 11.000 kvadrata. Mi dobijamo peti naučni park u Srbiji, koji će ipak više biti orijentisan ka proizvodnji. Mislim da će jedan ovakav centar biti dobra tačka za privlačenje direktnih stranih investicija. Kada ulažu novac, investitori gledaju i okruženje, koje mora da ima pametne i visokoobrazovane kadrove i proizvodni potencijal – istakla je ministarka Begović

Završetak radova najavljen je za kraj oktobra 2025, slediće opremanje, a očekuje se da Industrijsko-tehnološki park sa radom započne 2026. godine.

M.M.

Ostale vesti

back-to-top