Radovi Ivana Mišića pred Kruševljanima

Postavljeno: 25.02.2023

U Umetničkoj galeriji, otvorena je izložba „Plakat“ Kruševljanina Ivana Mišića. Izložba predstavlja rad autora u oblasti grafičkog dizajna – plakate za pozorišne i operske predstave, plakate posvećene delima svetske književnosti i njihovim autorima, one nastale u čast i povodom jubileja značajnih pisaca, umetnika i umetničkih pokreta, kao i poster acttions, nastale na različite zadate teme

Ivan Mišić je u petnaestak godina, od završetka fakulteta, stekao raznovrsno iskustvo baveći se dizajnom veb-sajtova, aplikacija za mobilne i desktop uređaje, korisničkog interfejsa, grafičkim dizajnom, grafikom i opremom knjige. U tome posebno mesto pripada plakatu, ne samo po brojnosti rešenja, već i po priznanjima, učešćima na žiriranim izložbama i nagradama, a izborom iz ove celine prvi put se i predstavlja na izložbi u rodnom gradu.

– Posle mnogo izložbi, konačno sam u svom rodnom gradu. Nisam znao šta da očekujem jer je ovaj prostor specifičan, a moji radovi su iz domena primenjene umetnosti, ali na kraju smo uspeli lepo da osmislimo izložbu i nadam se da će Kruševljani uživati-kaže Ivan Ristić.

Izloženo je 40 radova u vidu male retrospektive autorovog stvaralaštva, a radovi su bili žirirani i nagrađivani na mnogim izložbama širom sveta. Među njima ima pozorišnih plakata, onih koji su napravljeni za pojedine jubileje ili po konkursu.

– Ovo je presek poslednjih 14 godina rada, pošto se bavim veb dizajnom, uspeo sam da napravim vezu između dva medija. Pozorišni plakat je nešto preko čega sam zavoleo ovaj medij. Ljudi uglavnom dobro reaguju na moj rad, jer se ovakvi plakati retko nalaze u galerijama.

Kustoskinja izložbe, Biljana Grković, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica, rekla je da je posebna čast što je sezonu izložbi u ovoj godini otvorio jedan mladi umetnik iz Kruševca.

– Ovom izložbom se potvrđuje koncept Galerije da u izložbenom prostoru uvrsti izložbe mladih umetnika. Naša saradnja je počela kroz pojedinačne projekte, da bismo došli do ove izložbe. Kroz postavku smo pokušali da predstavimo raznolikost i tematsku i u pristupu – istakla je ona.

Plakati Ivana Mišića u raznovrsnosti grafičkih rešenja i likovnog oblikovanja, pokazuju potrebnu dozu radoznalosti u produbljivanju poznatog i otkrivanju novih postupaka.

– Plakati kao sredstvo vizuelne komunikacije, nastali na određene teme, brižljivo promišljene, bazirani na čvrstoj strukturi motiva ili tipografiji sa čestim insistiranjem na detaljima i samoj izradi gde Mišić nastoji da publiku uključi u otkrivanje njemu važnijih elemenata, donose ubedljivo izlaganje, potrbenu informaciju i ostavljaju prostor za dalje razvijanje i propitivanje tehnike izražavanja – istakla je kustoskinja.

Inače, neobične plakate ovog autora ljubitelji umetnosti mogu pogledaju do 20. marta, do kada će oni biti izloženi u umetničkoj galeriji.


O autoru

Rođen je 1987. godine u Kruševcu. Završio srednju Umetničku školu u Nišu. Diplomirao na Filološko-umetničkom fakultetu (FILUM) u Kragujevcu, na Odseku za primenjenu umetnost, gde je 2011. završio master studije grafičkog dizajna u klasi profesora Slobodana Štetića.

Kao grafički dizajner/saradnik radi u više dizajn studija od 2008. Od 2011. do 2015. Bavi se veb dizajnom i dizajnom u marketingu.

Izlagao je od 2010. g, na deset samostalnih izložbi i preko sto izložbi u zemlji i inostranstvu, pored ostalog i na grupnim žiriranim izložbama, bijenalima i trijenalima grafičkog dizajna. Dobitnik je preko trideset nagrada i priznanja među kojima se izdvajaju: specijalno priznanje na 15. Moskovskom bijenalu grafičkog dizajna – Zlatna pčela, treća nagrada na 16. Međunarodnom bijenalu pozorišnog plakata Žešovu u Poljskoj, nagrada za najbolji advertajzing plakat na Svetskom bijenalu dizajna u Peruu, četiri Sterijine nagrade za plakat na Trijenalu pozorišnog plakata i grafičkog dizajna.

M. Janković

Ostale vesti

back-to-top