Putna apoteka tokom odmora

Postavljeno: 19.07.2022

Sezona odmora je u jeku, a jedno od važnijih pitanja o kom treba misliti pre odlaska na letovanje je pripremanje putne apoteke. Odmor nekada mogu da pokvare nepredvidive zdravstvene tegobe, posebno ukoliko putujete sa decom. U toj situaciji, spisak neophodnih medikamenata će biti duži, ali ćete, uz preventivnu pripremu za razne situacije, biti spokojniji i raspoloženiji da se prepustite čarima leta. O kojim medikamentima je reč, otkrivaju za naš portal farmaceuti

Kako vam pronalazak ambulanti i lekova u inostranstvu, na drugom govornom područje, ne bi stvarao glavobolje i nepotrebni stres, sa sobom treba poneti određene medicinske proizvode. Ukoliko vaše dete ima specifične zdravstvene probleme, preporučuje se savetovanje sa pedijatrom pre planiranja letovanja.

Deo ljudi teško podnosi vožnju, pa se savetuje uzimanje tablete protiv mučnine i povraćanja, pola sata do sat pre puta. One izazivaju pospanost, te mlađa deca ne smeju da ih koriste.

Visoke temperature i duži boravak na suncu često dovode do nastanka opekotina. Koristite proizvode za zaštitu kože sa visokim faktorom, kao i losione i mleka za tela za negu nakon sunčanja. Trudite se da, u najtoplijem delu dana kada niste u vodi, ne budete dugo izloženi suncu, a decu obavezno zaštitite šeširićem i laganom garderobom. Ukoliko do opekotina dođe, stavljajte hladne obloge i kreme predviđene za tu namenu.

Za ogrebotine i oderotine ponesite sredstva poput alkohola, hidrogena i povidon joda za dezinfekciju i ispiranje površinskih rana, a biće vam potrebne gaze, zavoji i flasteri.

Usled promena mesta boravka, klime, hrane i vode, na putovanju mogu nastati stomačni problemi. Kako biste sprečili eventualne neugodnosti, preporučuje se uzimanje probiotika nekoliko dana pre odlaska na put, kao i nastavak njihovog korišćenja tokom trajanja odmora. Konzumirajte lakšu hranu i uzimajte više tečnosti, a savetuje se i korišćenje flaširane vode. Ukoliko dođe do povraćanja, rastvorom za rehidrataciju treba nadoknaditi izgubljenu tečnost.

Ujedi inesekata na letovanju su česta pojava, pa osobe koje pate od alegrija moraju sa sobom poneti neophodne antihistaminike. Pored tableta i sirupa, tu su i delotvorne kreme protiv neprijatnih simptoma uboda insekata.

Promena klime i upotreba rashladnih uređaja povećavaju rizik od prehlada na odmoru, a prvi simptomi su bol u grlu i pojačana sekrecija iz nosa. Za zapušenost i curenje sekreta iz nosa ponesite fiziološki rastvor i kapi za nos, za kašalj može pomoći biljni sirup koji deluje na suvi i produktivni kašalj, dok za grebanje i bol u grlu možete koristiti antiseptik u vidu spreja ili bombona koje se sisaju.

Ponesite sa sobom toplomer i lekove za snižavanje temperature. Odrasli mogu koristiti tablete, dok je za decu i bebe potrebno pripremiti odgovarajuće sirupe i čepiće. Pokušajte da temperaturu spustite tuširanjem, ali ne zaboravite i na veći unost tečnosti, kako biste telu obezbedili neophodnu hidrataciju.

Pesak i slana voda često mogu stvoriti brojne probleme očima dece i odraslih. Prve simptome možete rešiti odgovarajućim kapima, a preporučljivo je i nošenje adekvatnih naočara za sunce.

Pored navedenih stavki, na spisak za putnu apoteku treba dodati vlažne maramice i sredstvo za dezinfekciju ruku. Iako su trenutne korona mere veoma relaksirane, bilo bi poželjno da se u prtljagu nađe mesta i za pakovanje zaštitnih maski.

Vodite računa da ponesete zdravstvenu knjižicu i da na vreme obezbedite putno osiguranje za letovanje u inostranstvu. Imajte na umu da se u inostranstvu neki lekovi mogu kupiti samo uz recept, pa se blagovremeno raspitajte se o količini lekova koju možete preneti preko granice. Ukoliko putujete na egzotične destinacije, nije na odmet da se informišete o vakcinama protiv tropskih bolesti.

Ako imate propisanu terapiju planirajte dovoljnu količinu medikamenata koje treba da ponesete sa sobom, a obratite pažnju i na rok trajanja. Neka lekovi budu u originalnom pakovanju, sa uputstvima za upotrebu, zaštićeni od kvašenja i oštećenja.

Prilikom putovanja automobilom, obezbedite dovoljnu količinu tečnosti za sve saputnike, provetravajte vozilo, pravite česte pauze u toku kojih ćete izaći iz vozila i prošetati, a komplet za prvu pomoć neka vam bude uvek pri ruci.

J.A.

 

Ostale vesti

back-to-top