Pustinja Mohave iz ugla Dragoslava Gogića

Postavljeno: 18.02.2023

Novi dokumentarni film novinara iz Kruševca, Dragoslava Gogića, „Dar pustinje Mohave“ u produkciji radio Televizije Srbije snimljen je na osnovu materijala koji je Gogić samostalno snimio, režirao i montirao boraveći u Severnoj Americi, tokom avgusta i septembra prošle godine. Na svom putovanju, obišao je najznačajnije nacionalne parkove i snimio njihove prirodne lepote, ali i razgovarao sa stanovnicima ovih predela i zabeležio njihov autentičan stil života.

Kako kaže, privlačna su mu teško dostupna mesta, do sad je boravio i snimao na najvišim planinama sveta, ali ovaj put je otišao u pustinju.

– Sa površinom od 125 hiljada kvadratnih kilometara Mohave je sve, osim običnog dela planete. Ona je među najtoplijim prostorima na kugli zemaljskoj, a u Kalifornijskoj Dolini smrti izmerena je 1913. najviša temperatura, do sada, u Americi, 57 stepeni. Dok sam ja boravio tamo nije bilo dana kada je bilo manje od 40 stepeni, izuzetno je toplo – kaže Dragoslav Gogić.

Na tom čudnom prostranstvu boje meda nalaze se nekoliko nacionalnih parkovima, među najlepšima na svetu: Veliki kanjon, Vatrena dolina, Brajs kanjon, Zion…

– Nacionalni parkovi su izuzetno lepi. Sredinom 16. veka Vasko de Koronad, tražeći zlato, pronašao je čudo prirode – Veliki kanjon.

Čarobni grad stena sa hramovima, kulama i dvorcima simbol je Amerike, jedno od 7 prirodnih čuda sveta-navodi Gogić.
Gospodari neba iznad ovih zagonetnih klisura su orlovi, a starosedeoci su Indijanci iz plemena Ualapaj i Navaho.

– Indijanci su menadžeri Velikog kanjona, to je nekada bila njihova zemlja, a sada žive od turizma.

A u samom srcu pustinje nalazi se grad zabave, koji nikad ne spava.

– Las Vegas, u srcu pustinje Mohave je jedna velika iluzija. Ovde vremenske i prostorne granice ne postoje. Sve je grandiozno, spektakularno i prenaglašeno. Za samo dva sata šetnje Stripom, glavnom gradskom ulicom, možete obići čak 5 gradova i država na 3 kontinemta.

Na svom putovanju, Gogić je upoznao i Srbe koji već generacijama žive u Americi, i koji su ga sa radošću dočekali.

– Izuzetno su dobri domaćini, vezani su za Srbiju i uglavnom dobro znaju naš jezik. Do migracije je došlo do Prvog svetskog rata i posle Drugog svetskog rata. Među njima su fakultetski profesori, injženjeri a posetili smo u Hendersonu i devedesetogodišnjeg Majkla Radenkovića, pisca dva značajna istorijska dela: „Istinom protiv mitova“ i „Dokumenta“. U Las Vegasu se gradi i jedna od najlepših hrišćanskih hramova na američkom tlu: Crkva posvećena Svetom Spiridonu Mirotočivom.

Ovaj dokumentarac, za koji Gogić potpisuje kameru, scenario, režiju i montažu u RTS-u uveliko prevode i pripremaju za međunarodne festivale.

Podsećamo, na svojim brojnim avanturama i putovanjima Gogić je posetio 56 zemalja, iz kojih je doneo brojne dokumentarne filmove kao što su “Tirkizna boginja Tibeta”, „Šapat Kilimandžara”, „Sa pogledom na Everest”, „Izvori Jerme u Alhambri”, „Evropski pešački korak”, „Kavkaz”, „Alpi”, „Na palubi Nojeve barke”, „U zagrljaju Atlasa”, „Srce Magreba”, „Durmitor, s proleća”, „Srce Tirola”, „Na putu za Veliki kanjon” i „Damavand – gospodar persijskog srca”.

Film „Dar pustinje Mohave“ prikazivan je nedavno na RTS-u, a vi ga možete pogledati na sledećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=7ILt-awkVEE&ab_channel=RTSTrag-Zvani%C4%8Dnikanal

M. Janković

Ostale vesti

back-to-top