Prvomajska izložba RASINIUS-a

Postavljeno: 30.04.2022

U Legatu Milića od Mačve, otvorena je Prvomajska izložba Udruženja likovnih umetnika “RASINIUS”. Praznik rada tradicionalno je okupio preko 50 umetnika koji su ovom prilikom predstavili svoje radove nastale u prethodnom periodu u najrazličitijim tehnikama kao što su ulje na platnu, akvareli, fotografije, pastel, akril i kombinovana tehnika

Pripremila sam „Fragmente“ u crno-beloj tehnici, to je neko moje osećanje koje je obeležilo ovu godinu. Do sada sam imala dve samostalne, a ovo mi je trideseta grupna izložba, koliko sam i članica ovog udruženja. Na našim izložbama vlada neka posebna, pozitivna energija, vidi se da su svi ove godine potrudili jer izložba je jako kvalitetna-kaže Milka Lisinac, jedna od autorki izložbe.

Mlada slikarka, Julijana Dinić, izlaže svoje radove u akril i akvarel tehnici po drugi put, a članica je udruženja godinu dana.

-Izlažem drugi put u Legatu i za sad sam dobila dobre komentare povodom mog rada. Ljudi su oduševljeni slikama, ali ih  retko kupuju. Ipak, znači mi podrška ljudi, ja slikam iz hobija i ljubavi i volela bih da mi ovo jednog dana bude primarna profesija-navodi ona.

Za ovu priliku Sanja Luković je naslikala „Jagodu“.

-Izlažem godinama unazad, a svaki put se trudim da to bude nešto novo i drugačije-kaže autorka.

„Tradicionalne izložbe Udruženja dokazuju da je svaka nova produkcija zanimljivija od prethodne, ne samo po pitanju različitosti izbora već po poetici koja je sažeta na jednom mestu. Članovi udruženja ulaze sa željom da članstvo postane bogatije novim stvaraocima, da tradicija organizovanja izložbi zadrži kontinuitet i obogati se novim postvakama i da se nastavi druženje sa poklonicima likovnog stvaralaštva Kruševca i okoline“,  komentar je Marije Stojadinović, urednice likovnog programa Kulturnog centra, iz kataloga izložbe, dok je direktorka Kulturnog centra, Violeta Kaplarević, naglasila da je na ovogodišnjoj izložbi „vidljivo bogatstvo motiva i različitih tehnika i da tradicionalna udruživanja slikara treba negovati.“

 

Nakon umetničkog dela programa izložbu je otvorio Saša Nešić, predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata.

-Posebno treba naglasiti slobodu i entuzijazam umetnika u svojim likovnim tehnikama. Izlagači ovogodišnje izložbe uspešno reprezentuju kulturni rad naše sredine u slavu umetnosti-rekao je on.

Inače, umetnici koji pripadaju ovom udruženju tradicionalno predstavljaju svoje radove i na izložbi koja se održava na kraju svake godine u Legatu. Prvomajsku izložbu jubitelji umetnosti mogu da pogledaju tokom maja.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top