Prva tehnička škola – idealna za đake koji vole saobraćaj, mašinstvo i elektrotehniku

Postavljeno: 02.05.2022

Mali maturanti koje čeka upis u srednje škole u Prvoj tehničkoj školi mogu birati između tri područja rada: elektrotehnike, mašinstva i saobraćaja. Šta god da odaberu, imaće dobru podlogu za fakultet, a ako ipak ne žele da nastave školovanje, imaće diplomu u rukama sa kojom lako mogu doći do posla. Koliko je veliko interesovanje za ovom školom pokazuje podatak da je za smer tehničar drumskog saobraćaja, koji je među mladima omiljen zbog polaganja vožnje, proglašen trećim najtraženijim smerom u Srbiji. Kako ovu školu doživljavaju njeni učenici, koliko uče  i koliko je poena potrebno za upis uspeli smo da saznamo u poseti.

-Upisala sam ovu školu zato što od uvek volim saobraćaj i automobile, a u ovoj školi sam uspela da dobijem i vozačku dozvolu za B kategoriju i to iz prve, što je velika prednost. U drugoj godini smo polagali teoriju, a u trećoj smo polagali praktično, sve je proteklo kako treba, časovi su bili korisni i zanimljivi, a profesori su nam izlazili u susret – kaže Ana Jovanović, učenica četvrtog razreda, smera tehničar drumskog saobraćaja.

Njenom drugu iz odeljenja, Blagoju Jeličiću, ova srednja škola nije bila prva želja prilikom upisa, ali su se vremenom stvari promenile.

-Ja sam se dvoumio između ove škole i Gimnazije, i mnogo mi je bilo teško da se opredelim. Najpre sam se pokajao, a onda sam shvatio da želim da studiram Saobraćajni fakultet i da sam u ovoj školi dobio najbolje predznanje za to. A da, i ja sam položio vožnju u trećoj godini, kao i Ana – kaže on kroz smeh.

 

Pored saobraćaja u ovoj školi se izučavaju se mašinstvo i obrada metala, na četvorogodišnjim i trogodišnjim, dualnim profilima. Učenici koji se za njih opredele, lako nalaze posao u struci, odmah posle završene škole.

-Moj smer je tražen i zato sam ga upisao, takođe, bitno mi je da se lako zaposlim. U školi je atomosfera super, društvo u odeljenju je odlično. Nije nam teško, ali moram da kažem da su praktični časovi zanimljiviji od teorijskih – ističe Mihajlo Živković, učenik drugog razreda, dualnog obrazovanja, smer bravar-zavarivač.

Na spratu škole, u kabinetu punom savremenih kompjutera, zatekli smo učenike završne godine smera elektrotehničar računara, još jednog veoma cenjenog smera u ovoj školi.

-Važno je da se bavimo razvojem novih tehnologija i mi u Srbiji kako bismo bili u toku sa svetom. Planiram da nastavim da se bavim računarima i studiraću Elektronski fakultet, mi mladi treba da unapređujemo ovu oblast – smatra Nađa Vukoičić, učenica ovog odeljenja.

 

Miloš Milutinović, takođe iz ovog odeljenja, siguran je da mu je Prva tehnička škola velika odskočna daska u životu.

-Radim kao frilenser, a ovaj smer mi pruža puno znanja u vidu softvera, jer želim time da se bavim u budućnosti. Odlučio sam se da upišem ovaj smer jer da sam upisao Gimnaziju, ne bih imao praksu, a upravo sam na praktičim časovima puno toga naučio-navodi on.

Mali maturanti koji žele da upišu ovu školu, a zanima ih elektrotehnika mogu birati između nekoliko profila. Za jedan od omiljenih smerova u Rasinskom okrugu – elektrotehničar računara, prošle godine je donja granica za upis bila 86,57 poena, a gornja 99,44. Za smer elektrotehničar energetike trebalo je ostvariti najmanje 66,55 bodova. U okviru ove oblasti rada upisuju se i dva dualna odeljenja, koja broje po 15 učenika, elektromonter mreža i postrojenja, za čiji upis je trebalo 45,97 poena, i električar, gde je bilo potrebno najmanje 45,63 poena.

Za smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje bilo je potrebno najmanje 64,78 poena, a najviše 84,84, dok je za smer tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina učenik sa najmanjim brojem poena imao 71,04, a najvećim 89,84. Smer tehničar motornih vozila mogao je da upiše svako  ko je imao najmanje 69,52 poena, a najviše 93,46, dok je za trogodišnji smer dualnog obrazovanja mehaničara motornih vozila donja crta bila 47,15 , a gornja 74,67. Za smer dualnog obrazovanja bravar–zavarivač trebalo je najmanje 53,16 poena, a za operatera mašinske obrade 46,44 poena.

Za ubedljivo najpopularniji smer, tehničar drumskog saobraćaja, minimalan broj poena je bio 86,07, a maksimalan 97,03. Za trogodišnji smer, vozač motornih vozila potrebna su bila 66,63 poena.

-Najpopularniji smer u našoj školi je tehničar drumskog saobraćaja, po broju učenika koji su konkurisali za ovaj smer, taj obrazovni profil je bio na trećem mestu u celoj Srbiji. Saobraćajni smer je u našoj školi oduvek tražen, zato što učenici dobijaju besplatno polaganje vožnje. Tehničari drumskog saobraćaja polažuza B kategoriju, a vozači motornih vozila za C kategoriju. Mašinski tehničari i mehaničari motornih vozila takođe u svom nastavnom planu imaju polaganje za B kategoriju – navodi direktor škole Bratislav Pešić.

 

U ovoj školi, vožnja se polaže pred profesorima, a ne pred komisijom, kao u auto školama.

-Naši učenici polažu pred našim profesorima koji su inžinjeri saobraćaja, mnogi su skeptični da li naši đaci dobro voze. Moram da kažem da naši đaci imaju izuzetno ozbiljnu obuku, nema gledanja kroz prste, jer smo svesni toga da automobil nije samo prevozno sredstvo već neka vrsta oružja – uverava direktor.

Najveći uspeh na školskim časovima i na različitim takmičenjima iz godine u godinu ostvaruju učenici smera elektrotehničar računara.

-Elektrotehničari računara su uvek jaka odeljenja, sa najboljim đacima i visokim prosekom, većina njih i nastavi sa školovanjem. Kad smo kod elektrotehnike, do sada nismo imali trogodišnja, dualna odeljenja iz oblasti elektrotehnike, a od ove godine osmaci mogu da biraju i takve profile u našoj školi. Ovi, kao i ostali obrazovni profili praktičnu nastavu obavljaju u različitim preduzećima kao što je npr. “14. oktobar”, jer je velika potražnja za ovakvim zanimanjima zbog čega naši učenici lako dolaze do posla nakon svršene škole.-ističe Pešić.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top