Prva samostalna izložba slika Luke Stepanovića

Postavljeno: 30.08.2021

U Galeriji Kulturnog centra Kruševac u toku je prva samostalna slika „Šta je sreća“, čiji je autor šestogodišnji Luka Stepanović. Raznobojni radovi na kojima su portreti, figure, pejzaži ali i životinje, privukli su brojne sugrađane da dođu i posete Galeriju.

– Luka spada u izrazito obdarenu decu čiji raskošan talenat izaziva divljenje, a njegov likovni izraz prevazilazi kreativni potencijal jednog šestogodišnjaka. On pokazuje posebno nteresovanje za slikanje, a motivi koji privlače njegovu pažnju su razlličiti – kaže Marija Stojadinović, urednica likovnog programa u Kulturnom centru.

Lukine izdužene figure podsećaju na Modiljanijeve portrete, a za njegov uzrast fascinantna je zrelost u korišćenju boje, i tretiranju same površine slike.

– Na jednom času sam pitala svoje učenike šta je za njih sreća i Luka je tada odgovorio da je za njega sreća sve. Otuda i naziv izložbe – objašnjava ona.

Luka crta od svoje druge godine, a član je likovnog studija Maja Olić od 2020.

– Deca od malih nogu aktivno uče uz bezbroj pokušaja, padova, grešaka, novih ideja, stalno ispitujući svet oko sebe. Odrasli treba da ohrabruju decu u tom aktivnom razvoju, a ne da u potpunosti upravljaju dečjim razvojem ili da im prepuštaju da sama usvajaju nova znanja i veštine – ističe ona.

Mlade uvek treba podržati, a to je i glavna misija Kulturnog centra.

– Kroz višedecenijsko iskustvo kao likovni pedagog primetila sam da je upravo podrška, početni zamajac koji pokreće ,,kreativnost“, a iz koje kasnije i nastaje opredeljenje da se mladi otisnu u svet profesionalnih umetnika – objašnjava ona.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top