Prva samostalna izložba Biljane Mišić

Postavljeno: 10.09.2021

“Rađanje nove svesti ”, izložba kolaža “Kruševljanke iz Holivuda”, Biljane Mišić, otvorena je juče u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Kruševac. Ova izložba predstavlja polaznu tačku kada je u pitanju izlagačka delatnost Biljane Mišić u Srbiji, ali i generalno u Evropi. Ujedno, ona nosi i poseban značaj budući da simboliše povratak autorke u grad svog rođenja, gde se, po prvi put, publici predstavlja kao vizuelna umetnica

– Do sada sam izgala u Americi, sada prvi put izlažem u svom gradu. Možete pogledati moje kolaže i video instalaciju. Originalni kolaži koje sam napravila, a koji se nalaze u privatnim kolekcijama, ovde su predstavljeni tehnikom digitalne štampe na platnu – kaže Biljana Mišić za portal KruševacGrad.

Naziv izložbe “Rađanje nove svesti” sugeriše da je vreme da se probudimo i promenimo svoju svest.

– Vreme je da se probudimo. Da prestanemo da se bojimo, da verujemo i spoznamo i povežemo se sa majkom Zemljom i ocem Suncem i da dostojanstveno na ovoj zemlji živimo kao ljudi, kakvi smo u stvari stvoreni – objašnjava autorka.

Neumorno radi na stvaranju novih kolažnih kompozicija.

– Ja nemam planove. Imam želje. Stvaram, kreiram aktivno i verovatno će uskoro biti i neka nova izložba.

Rekonfiguracijom i preplitanjem različitih elemenata i isečaka stvarnosti, njihovim postavljanjem u kontekst jedinstvene celine, autorka realizuje kompozicije jarkog kolorita, živopisnog sadržaja višeslojne simbolike i strukture.

– Što se tiče samog procesa kolažiranja, umetnica ga sprovodi veoma temljno i sugestivno, prikupljajući materijal. Čitav proces kolažiranja traje do godinu dana. Izrazitost forme postiže bogatim slojevima nanosa kolažnih elemenata, formirajući na taj način reljefnu strukturu koja često poprima skuptularne karakteristike – ističe Natalija.

Topličanin, kustoskinja izložbe.
Brižljivim kombinovanjem motiva i njihovom hijerarhijom u okviru svojih vizuelnih projekata, Biljana Mišić se bavi aktuelnim i savremnim temama, sopstvenom interpretacijom čoveka, žene, prirode, religije, rađanja i života. S tim u vezi, autorska izložba “Rađanje nove svesti” nije struktuirana hronološki, već prema tematskim celinama koje se u stvaralaštvu umetnice izdvajaju kao dominatne.

– Ovo je izložba koja zavređuje pažnju. To je nešto sasvim novo, drugačije u našoj Galeriji, a mi smo ustanova koja prati trendove i naše mlade umetnike u svim oblastima i želja nam je da njihov rad dođe do šire publike – rekao je na otvaranju Goran Vasić, direktor Muzeja.
Video porukom, na kojoj se oglasio slavni holivudski glumac, Džon Vojt, otac Anđeline Džoli, i veliki poštovalac rada Biljane Mišić, otvorena je izložba.

– Motivi na Vašim kolažima potiču iz najrazličitijih kultura sveta. Slike su veoma misteriozne, na njima prikazujete harmoniju i ono što uzbuđuje ljude, zbog toga veoma cenim Vaš rad – rekao je Vojt.

Ljubitelji umetnosti, izložbu “Rađanje nove svesti” mogu pogledati do 19. septembra uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera.

M.S.


O autorki

Biljana Mišić rođena je 1983. godine u Kruševcu. Obrazovanje je stekla na Fakultetu umetnosti u Prištini, na kojem je diplomirala glumu. Nakon brojnih uloga odigranih u pozorišnim predstavama, filmovima i televizijskim serijama, stvaralaštvo nastavlja u Los Anđelesu gde sugestivno otkriva kolaž kao svoj novi način izražavanja.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top