“Prva plata” za 180 mladih u Rasinskom okrugu

Postavljeno: 30.12.2020

U okviru programa “Moja prva plata” do sada su u Rasinskom okrugu potpisani ugovori sa 180 mladih koji će se u narednih devet meseci poslu učiti na radnim mestima, kod poslodavaca koji su ih izabrali

Program koji je pokrenula Vlada Srbije, a sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, odrazumeva da će mladi do 30 godina, koji su kroz ovaj program angažovani, dobijati mesečnu novčanu naknadu od 20 hiljada dinara ukoliko imaju srednje obrazovanje, odnosno 24 hiljade dinara ako imaju visoko obrazovanje. Novac se isplaćuje iz republičkog budžeta. 

Program se odvijao u četiri faze. U prvoj fazi su se prijavljivali poslodavci zainteresovani za program, potom nezaposleni. Usledila je treća faza gde se utvrđivalo koji kandidati odgovaraju kojim poslodavcima, odnosno izbor kandidata od strane poslodavaca i četvrta faza, koja traje do kraja godine, je zaključivanje ugovora – kaže za naš portal Ana Bacić, predstavnica kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Do sada je, prema njenim rečima, na području filijale, odnosno Rasinskog okruga, potpisano 176 ugovora  za angažovanje radnika kod privatnih poslodavaca i 4 u javnom sektoru. 

Ovdašnja filijala je o pomenutom programu obavestila oko 1.700 lica sa evidencije, koja su ispunjavala uslove. Od toga je, prema njenim rečima, njih 1.062 prihvatilo poziv za učestvovanje u programu, a potom je konkurisalo 485 lica. Poslodavci su među njima izabrali one sa kojima su sklopljeni ugovori. 

Inače, program „Moja prva plata” počeo je sredinom avgusta ove godine.  Pokrenula ga je Vlada Srbije sa ciljem, kako je tada saopšteno, podsticanja zapošljavanja mladih i pružanja podrške privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova.

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top