Promocija obrazovanja: Pet razloga zašto će obrazovanje uvek biti važno

Postavljeno: 13.12.2021

Iako se tokom školovanja mladi često pitaju: „Šta će meni ovo?”, nova znanja su uvek potrebna, čak i kada nisu najzabavnija.

Obrazovanje je osnova svakog društva. Ovu devizu možemo čuti u svakom vremenu – od starogrčkog filozofa Diogena, preko predsednika Lindona Džonsona, sve do lidera današnjice. Obrazovanje čini da zajednica raste i napreduje. Ono zapravo pomaže pojedincima i zajednicama.

Zašto u svakom vremenu obrazovanje ostaje važno za svakog pojedinca, saznajte u nastavku ovog teksta.

Dostupnost radnih mesta – Nije lako doći do zaposlenja, ali mnogo je lakše kada ne morate da se koncentrišete samo na poslove koji ne zahtevaju znanje. Za takve poslove konkuriše mnogo više kandidata nego za poslove koji zahtevaju usko profilisana znanja.

Viša primanja – Ako nemate potrebna znanja, ograničavate sebi visinu zarade. Što ste više obrazovani, manje je onih koji su vam konkurencija, pa se i očekuje da zarađujete više. Sve ono što vas izdvaja od ostalih kandidata jeste razlog da vas potencijalni poslodavac uzme u obzir – a to je prevashodno znanje.

Rešavanje problema – Obrazovanje širi vidike. Ono daje nove uvide u različite probleme i čini da svakom od njih prilazite iz raznih uglova, dok ne pronađete najbolje rešenje. Time što imate sopstveno mišljenje zasnovano na znanju i iskustvu izdvajate se od onih koji probleme rešavaju samo na osnovu intuicije. Svaki poslodavac će to ceniti.

Bolja ekonomija – Zbog svega navedenog, obrazovaniji članovi društva i zajednice imaju bolje plate. Veća primanja čine da menjate finansijsku klimu u svom okruženju, a time se razvija i ekonomija. Unapređivanjem sopstvenog života vi – diskretno i polako – unapređujete stanje u čitavoj zemlji. Zauzvrat, povratni efekat čini da se, kako društvo raste, bolje plaćene pozicije otvaraju za pojedince poput vas.

Srećniji život – Novac nije sve što obrazovanje donosi. Obrazovanje nagrađuje i socijalnim statusom. Okruženje će vas više ceniti zbog obrazovanja koje imate. Kada znate da ste cenjeni, vaša samoočekivanja rastu. Drugim rečima, još više ćete se truditi da kroz svoj rad opravdate poverenje. Bićete ispunjeniji i zadovoljniji. Moći ćete obezbediti sebi i ono što smatrate neophodnim, ali i ono što vas čini srećnim.

Zbog svega toga ćete postati samouvereniji, a to će se „preliti” i na članove vaše porodice. Univerzitet u Tenesiju sproveo je istraživanje i rezultati su više nego pozitivni: deca iz stabilnog okruženja se mnogo lakše odlučuju za visoko obrazovanje i brže i uspešnije završavaju fakultet.

Ulaganjem u sebe vi poboljšavate svoje okruženje, ali i istovremeno stvarate dinamično društvo. Otvoreni ste za različitosti i ljude gledate kroz njihove kvalitete i ono što su učinili i ostvarili. Vaše obrazovanje vam otvara vrata ne samo u vašoj zemlji nego i bilo gde u svetu.

Sve ono što ste nekada možda smatrali svojim slabostima obrazovanjem ćete pretvoriti u prednosti. Važnost obrazovanja je neupitna. Nelson Mendela je rekao: „Obrazovanje je najmoćnije oružje, koje treba koristiti da se stvori bolji svet.” A vi ste na pravom putu. Za nova znanja nikada nije kasno. Bilo da vas interesuje akademsko ili praktično znanje dostupno na kursevima, nastavite da ulažete u svoje obrazovanje, jer se ova investicija isplati.

 

Ostale vesti

back-to-top