Promocija knjige “Niške priče” Jelene Dimitrijević

Postavljeno: 29.03.2022

Povodom 160 godina od rođenja spisateljice Jelene Dimitrijević, rođene Kruševljanke, u E-čitaonici Narodne biblioteke u Kruševcu održana je promocija njene knjige “Niške priče”. Reč je o izdanju Ogranka Vukove zadužbine u Nišu, koje je priredila mr Milunka Matić, koja je ovom prilikom održala predavanje o delu Jelene Dimitrijević

-Niške priče Jelene Dimitrijević, priređene su 140 godina od njenog konačnog dolaska u Niš, a to je vreme od 1881 do 1988., kada ona živi i stvara u Nišu, ali se i intenzivno bavi društvenim radom i vrlo je poštovana. Pišući o Nišu ona se odužuje tadašnjem vremenu za nacionalnost, kompletnost jednog novooslobođenog kraja, u koji je ona došla kao devetnaestogodišnjakinja-kaže mr Milunka Matić.


Priče Jelene Dimitrijević nastale su u kratkom vremenskom rasponu, ali ih odlikuje kontinuitet u pregledu niškog života onog vremena.

Počev od priče Nikolać-malebašija, u kojoj govori o vremenu suživota poslednjih godina zajedničkog života Turaka i Nišlija, autorka i u drugim pričama posebno ističe čuvanje vere. Sledi priča u stihovima koja govori o sećanju na mladost, te priča o devojci iz okoline Niša, koja odrasta u patrijarhalnoj porodici i koja je zbog toga nesrećna. Posebno je uspela novela Marikina prikažnja, gde autorka na oko strana prikazuje čitav život u jednom ženskom poselu, to je priča o sudaranju svetova, ali i prihvatanju. Posebno treba obratiti pažnju i na priču Mejrem-hanum, jer ona korespondira sa čuvenom Sremčevom pričom Ibriš Aga-navodi autorka.


Pored priča, ljubitelji književnosti u ovoj zbirici mogu naći i Pismo gđe Jelene Dimtrijević, kao i nekoliko priloga iz Brankovog kola i Nove iskre.
Direktorka biblioteke, Snežana Nenezić, istakla je značaj ove poznate i priznate Kruševljanke.

-Povodom 160 godina od rođenja Jelene Dimitrijević, mi realizujemo jedan projekat, a ovo je tek prva aktivnost koju smo pripremili. Radom ove autorke mnogi su se bavili, ona je bila jedna bogata žena, ali svoje bogatstvo nije usmeravala samo na putovanja, a putovala je u Indiju, Egipat, Ameriku, već i na humanitarne aktivnosti, bila je članica brojnih ženskih udruženja u kojima je učestvovala u različitim akcijama. Bavila se položajem žena u Nišu, Solunu, Carigaradu-ističe Nenezićka

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top