Proglasi novinarskih udruženja i sindikata: Dan slobode medija Srbija dočekuje u medijskom mraku

Postavljeno: 03.05.2022

Urušavanje medijskih sloboda u Srbiji za posledicu ima ugrožavanje svih ostalih prava, među kojima i prava sveta rada, ali i svih civilizacijskih standarda savremenog demokratskog sveta, upozoravaju javnost u proglasu, povodom 3. maja, svetskog Dana slobode medija, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Koalicija za slobodu medija, koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima ili represiji. Kada imamo medijski mrak, sva ljudska prava su ugrožena i niko ne može da se oseća bezbedno. Nažalost, i ove godine svetski Dan slobode medija Srbija dočekuje u medijskom mraku – navedeno je u proglasu.

Na javnoj sceni, piše u proglasu, dominiraju lažne vesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći, govor mržnje postao je normalizovan u političkom narativu, informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti, informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem, a službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika.

Apelujemo na građane da se izbore za slobodne medije, jer je to prvi korak u borbi za demokratizaciju društva, za vladavinu prava i prava radničke klase, koja je u ovoj zemlji danas duboko ponižena. Ne dozvolite da u vašim sredinama lokalni moćnici kroje pravila igre, već podržite lokalne novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije, a ne interesima centara moći – poručuju medijski poslenici.

Dodaju da su slobodni mediji i profesionalni novinari i drugi medijski radnici glas svih građana te da slobodni mediji obezbeđuju moć u rukama građana, jer su oni kontrolori donosioca odluka. Takođe, godinama imamo trend gušenja medija koji deluju u skladu sa kodeksom struke, profesionalni novinari izloženi su svakodnevnim pritiscima i pretnjama samo zbog toga što zastupaju javni interes, a malo ko za te pretnje odgovora.

Često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja novinara od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time zapravo podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim novinarima. Građani moraju da budu svesni da su te pretnje direktan atak i na njihove slobode. I zato treba da dignu glas i zahtevaju od institucija da deluju po zakonu. Podsećamo da prema izveštajima relevantnih međunarodnih organizacija Srbija ne spada u kategoriju demokratskih država – već među hibridne režime, u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu – navedeno je u pomenutom proglasu.

U proglasu kojim se oglasilo Udruženje novinara Srbije navedeno je da godinu između dva svetska Dana slobode medija novinari u Srbiji pamte po upozorenjima koje je policija na kućnom pragu saopštavala novinarima da će snositi zakonske posledice za kršenje javnog reda i mira ukoliko se pojave na ekološkim protestima, potom po povećanom broju pretnji i uvreda novinarkama i novinarima preko društvenih mreža, a kao vrhunac ugrožavanja sigurnosti novinara navode štampanje uvredljivog letka – poternice za glavnom i odgovornom urednicom Podrinskih Isidorom Kovačević. Godinu, takođe, pamte i po tužbama kojima je kompanija Milenijum tim tražila od više lokalnnih medija po 100.000 evra za naknadu materijalne štete zbog povrede ugleda samo zato što su prenele optužbu funkcionera Narodne stranke  sa konferencije za novinare na račun ove kompanije, a ni ovog 3. maja to Udruženje ne može da kaže da ima napretka u načinu raspodele novca za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog značaja.

Naprotiv, organizacije i asocijacije kojima rukovode vlasnici provladinih lokalnih medija preko komisija koje formiraju sa lokalnim samoupravama dodeljuju novac svojim medijima obesmišljavajući zakon i smisao sistema projektnog sufinansiranja – navedeno je u proglasu UNS-a.

Podsećaju i da će i ovaj svetski Dan slobode medija proći bez pravosnažne presude za ubice vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije i bez optužnice ubicama jagodinskog novinara Milana Pantića iz 2001. godine.

Takođe, srpska zajednica i dalje nema nezavisan kanal koji treba da pokriva celu teritoriju Kosova i Metohije, a portal televizijskog kanala na srpskom jeziku RTK2 ne uređuje redakcija kojoj treba da pripada. Iako je Evropska federacija novinara, na predlog UNS-a, usvojila dve Rezolucije o ubijenim i kidnapovanim novinarima na Kosovu od 1998 – 2005. godine, kojim je predviđeno i formiranje Međunarodne ekspertske komisije koja bi istražila ova ubistva i nestanke, ne nazire se njeno osnivanje.

J.B.

Foto: Pixabay

 

Ostale vesti

back-to-top