Proglašeni dobitnici nagrade „Vitez od čarapanije“ i „Zlatna kaciga“

Postavljeno: 16.03.2023

Da je dobitnik ovogodišnje „Nagrade za životno delo“ karikaturista Goran Ćeličanin i a da  će titulu „Vitez od Čarapanije-Ser Hardi“ poneti glumica Olga Odanović, saopšteno je danas na konferenciji za medije, nakon održane sadnice saveta međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“. Stručni žiri je odluku doneo jednoglasno, a laureatima će nagrade biti uručene 1. aprila, na Svetski dan šale

-Jednoglasno smo odlučili da ovogodišnji dobitnik nagrade „Vitez od čarapanije“ bude glumica Olga Odanović, a priznanje za „Životno delo“ pripalo je Goranu Ćeličaninu, karikaturisti-saopštila je direktorka Kulturnog centra, Violeta Kaplarević.

Goran Ćeličanin, karikaturista koji živi i radi u Kruševcu i Varvarinu, za svoj rad nagrađivan brojnim priznanjima u zemlji i inostranstvu.

-Prvi je dobitnik godišnje nagrade UNS-a za karikaturu „Laza Kostić“, dobitnik je nagrada na konkursu „Večernjih Novosti“-„Pjer“, zatim nagrade „Klasovo majstorsko pero“, zvanja „Majstor karikature“, u Plovdivu 2005.godine.Radovi mu se nalaze u kolekcijama muzeja humora i satire i privatnim kolekcijama na svim kontintentima

Proslavljenoj glumici Olgi Odanović, koju Kruševljani posebno pamte po liku Zlatane iz serije „Selo gori, a baba se češlja“, ovo će takođe biti jedna od nagrada u nizu.

-Za svoj rad Olga je do sada dobila Nušićevu nagrada, nagrade Velika Žanka, Sterijinu nagrada, nagrade Miloš Žutić i Raša Plaović, Ljubinka Bobić, Zoranov brk i druga brojna prvorazredna priznanja-navela je Kaplarevićka.

Inače, festival „Zlatna kaciga“ koji postoji već trideset jednu godinu, svoj kvalitet opravdava kontinuiranim trajanjem, ali i velikim brojem karikaturista koje okuplja iz zemlje i inostranstva.

-Drago mi je da ovaj festival traje više od tri decenij. Krenuo je kao lokalni, a vremenom je dobio međunarodni karakter, što je veoma značajno, jer se tako širi glas Kruševca u celom svetu. Čestitam dobitnicima i nadam se da će njihov rad i zalaganje podstaći i druge ljude da se bave umetnošću- rekao je Aleksandar Jovanović, zamenik gradonačelnice, koji je umesto nje presedavao Savetom.

Laureatim, kao i dobitnicima priznanja „Zlatna kaciga“ na konkursu Međunarodnog festivala humora i satire, koji su ranije proglašeni, nagrade će biti uručene 1. aprila, na Svetski dan šale na svečanom prijemu u Bioskopu Kruševac.

M. J.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top