Prodata preduzeća u stečaju – nema para za zaostale zarade

Postavljeno: 13.11.2017

Imovina tri od šest nekadašnjih društvenih preduzeća koja su tokom 2015. i početkom 2016. godine otišla u stečaj je prodata. Mnogi radnici, medju kojima ima i onih koji potražuju po 24 plate, odnosno po više od 700 hiljada dinara, neće moći da naplate ni dinar jer su u trećem isplatnom redu, za koji neće biti dovoljno novca

Miroljub Milanović je u IMK „14. oktobar“ radio 38 godina, a fabriku ja napustio u decembru 2014. uz socijalni program. Preduzeće mu duguje plate iz te i prethodne godine, odnosno ukupno 629 hiljada dinara. On nakon prodaje najvećeg dela imovine IMK „14. oktobar“ neće dobiti ni dinar, jer njegova potraživanja nisu u prvom, već u trećem isplatnom redu!

Naime, Zakon o stečaju u prvi isplatni red svrstava minimalce za poslednjih godinu dana pre uvodjenja stečaja (u ovom slučaju od januara 2015. godine jer je stečaj uveden u januaru 2016. godine) i poreze i doprinose za poslednje dve godine. S obzirom na to da je pre toga napustio fabriku njegova potraživanja su u trećem isplatnom redu. Njegovu sudbinu deli još oko hiljadu bivših radnika te fabrike, dok se u prvom ispaltnom redu nalazi njih oko 470 koji su radili u fabrici tokom 2015. godine. 

Miroljub Milanović, predsednik Inicijativnog odbora bivših radnika IMK „14. oktobar

– Kao poverioci trećeg isplatnog reda ništa ne možemo da očekujemo jer su dugovanja fabrike ogromna. Vlada je upravljala fabrikom koja je bila u državnom vlasništvu i borićemo se da izdejstvujemo da nam država isplati zaostale plate. Tu incijativu smo ranije pokrenuli sa kolegama iz drugih gradova, razgovarali smo sa nadležnima u mnogim institucijama, očekujemo i razgovor sa ministrom finansija– kaže da GRAD Miroljub Milanović, predsednik Inicijativnog odbora bivših radnika IMK „14. oktobar“.

U istoj situaciji je i Miroljubov sin koji je 11 godina radio u IMK „14. oktobar“, a od fabrike potražuje oko 700 hiljada dinara.

Jasno je 485 miliona dinara, za koliko je prodat najveći deo imovine IMK „14. oktobar“ ni izbliza neće biti dovoljno za namirenje svih poverilaca koji od tog preduzeća ukupno potražuju više od 18 milijardu dinara! Podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika pokazuju da je posle pomenute prodaje razlučnim (hipotekarnim, poveriocima koji imaju prednost nad svima) isplaćeno oko 293 miliona dinara, odnosno 7,64 odsto, dok će za preostali iznos biti svrstani u treći isplati red. Ti poverioci ukupno potražuju 4,4 milijarde dinara.

– Dugovanja prema zaposlenima iznose u prvom isplatnom redu 210,8 miliona dinara, a u trećem oko milijardu dinara. Obaveze prema zaposlenima iz prvog isplatnog isplaćene su preko Fonda solidarnosti, osim za još nekoliko radnika za koje je procedura odobravanja isplate u toku – navedeno je u odgovorima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Da su najveći teret stečajeva podneli radnici za GRAD kaže Milenko Mihajlović, predsednik kruševačkog Veća saveza samostalnih sindikata.

Mihajlo Milenković, predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata

– Radnici su najviše oštećeni u delu isplate zaostalih plata. Za IMK „14. oktobar“ i Konfekciju „Zvezda“ nisu formirane stečajne mase jer još uvek nije prodat imovina u potpunosti, mada je većina radnika u trećem isplatnom redu, znamo da su obaveze velike i nisam siguran koliko će radnici moći da dobiju– kaže Mihajlo Milenković, predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata.

Hemijsku industriju „Župa“, koja je kao celina prodata krajem prošle godine, Mihajlović navodi kao najslikovitiji primer kako radnici prodju u stečaju.

– Radnici su kao poverioci trećeg isplatnog reda dobili svega 7,6 odsto od priznatih potraživanja. „Župa“ je bila prezadužena i radnici su  zbog nekih drugih koji su rukovodili fabrikom došli u situaciju da snose teret – zaključuje Mihajlović.

To što su novi vlasnici prodatih preduzeća započeli i najavili nastavak, odnosno pokretanje proizvodnje on vidi kao jednio dobro proizašlo iz pomenutih stečaja.

Prema podacima ovdašnjeg Samostalnog sindikata u Kruševcu je tokom prethodne decenije i po zbog stečajeva bez posla ostalo oko pet hiljada ljudi.

Od šest nekadašnjih društvenih preduzeća, koja su nakon posle 2015. godine otišla u stečaj do sada je prodata imovina HI „Župa“ te veće deo Konfekcije „Zvezda“ i IMK „14. oktobar“.  Na prodaju iz stečaja još ni jednom nisu ponudjeni imovina „Savremenog doma“, Fabrike ulja i „Branka Perišića“.

Podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika pokazuju da su ukupna potraživanja za „Župu“ bila oko 2,7 milijardi dinara (prodata je za 316 miliona dinara) dok je „Zvezda“  dugovala oko 513 miliona, a prodata je za nešto više od 66 miliona.

J.B

Restitucija koči prodaje?

Iako je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika početkom godine, u odgovorima dostavljenim novinama GRAD, navela da bi oglasi za prodaju imovine „Savremenog doma“ i „Branka Perišića“ trebalo da budu raspisani u prvom kvartalu to se ni do danas  nije desilo.   -Za preduzeće „Branko Perišić“ u stečaju oglas za prodaju biće objavljen nakon konačnog okončanja svih postupaka koji se vode kod Agencije za restituciju, a odnose se na imovinu u vlasništvu preduzeća za koju su podneti zahtevi za restituciju. Rok za okončanje postupaka ne zavisi od aktivnosti stečajnog upravnika – piše je u najnovijim odgovorima Agencije dostavljenim našoj redakciji. Agencija navodi da se proizvodnja u tom preduzeću obavlja primenom Ugovora o poslovno tehničkoj saradnji sa preduzećem Agrofinan, što je način da se sačuvaju bren,obim proizvodnje i radna mesta,te da se uveća stečajne mase što bi omogućilo povoljnije namirenje poverilaca. Poverioci od tog preduzeća potražuju oko 4,7 milijardi dinara, od čega je osporeno oko 83 miliona. Postupci pred Agencijom za restituciji su, prema navodima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, razlog što ni za „Savremeni dom“ nije objavljen oglas. Ukupno su utvrdjena potraživanja u iznosu od oko  550 miliona. Za Fabriku u stečaju je pripremljena prodaja dela imovine, dok se za preostalu imovinu takodje čeka odgovor Agencije za restituciju. U medjuvremenu stečajni dužnik ne obavlja nikakvu poslovnu delatnost. Poverioci od tog preduzeća ukupno potražuju oko 3,7 milijardi.  

Ostale vesti

back-to-top