Priznanje Goranu Ćeličaninu za “Naj rupu Beograda”

Postavljeno: 07.02.2021

Karikatura Gorana Ćeličanina, našeg sugrađanina, nagrađena je nedavno na NIN-ovom konkursu na temu “Naj rupa Beograda”. Povod za konkurs bio je da se na duhovit i kreativan način reaguje na građevinske radove koji se već neko vreme izvode u Beogradu

– Ovo priznanje mi veoma znači, veoma me je obradovalo pogotovu jer se proglašenje pobednika poklopilo sa mojim rođendanom, pa sam imao još bolji povod za slavlje – kaže Goran Ćeličanin za Kruševacgrad.

Karikature, smatra, ne treba objašnjavati, jer slika govori više od hiljadu reči.

– Šta sam imao da kažem ja sam rekao kada sam karikaturu potpisao. Njena misija je da je drugi vide i da o njoj donose zaključke, a što je više različitih zaključaka to je karikatura uspešnija – navodi on.

Na konkurs je stiglo 185 radova, a nagrade su dodeljivane za najbolje fotografije rupe ispred Narodne skupštine, najbolje ilustracije i najbolje karikature. Ćeličaninova karikatura nagrađena je uz karikature Predraga Koraksića i Zorana Petrovića.

Svi kreativni radovi nastali ovim povodom biće izloženi na Filozofskom fakultetu u Beogradu u februaru. Tada će dobitnicima biti uručene nagrade.

Ćeličanin kaže da trenutno radi dosta, pošto na početku godine uvek bude puno konkursa, ali da mu rad prija.

– Upravo sam poslao rad na jedan prestižan festival u Portugalu koji nagrađuje karikature koje su već negde objavljene. U okviru projekta “Srbende” otvoriću samostalnu izložbu 19. februara u Vlasotincu. Biće izloženi radovi koji predstavljaju srpskog seljaka sa tradicionalnim motivima – šajkača, opanak i slično – objašnjava on.

Naš sagovornik kaže da danas karikaturisti objavljuju uglavnom bez honorara, pa su zbog toga u nezavidnom položaju.

– Položaj karikaturista u Srbiji je nezavidan u materijalnom smislu, jer se u našoj zemlji redovno plaćeni karikaturisti mogu izbrojati na prstima jedne ruke. To su uglavom ljudi koji crtaju za najpoznatije novine. Većina objavljuje bez honorara, rekao bih da je to postala neka vrsta egzibicionizma – kaže Ćeličanin.

M.S.

Iz biografije

Rođen je 30. januara 1960. godine u Kruševcu. Bavi se ilustracijom, karikaturom i stripom. Za svoj rad u zemlji i inostranstvu dobio je više od 140 nagrada i priznanja. Sarađuje se mnogim našim i stranim listovima. Štampao svoju knjigu karikatura „Basne bez reči“ (1994.), Mapu karikatura (1997.) i Mapu ratnih crteža (2000.). Živi i radi u Varvarinu sa ateljeom u Kruševcu. Dugogodišnji saradnik Kulturnog centra Kruševac i predsednik žirija Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ za karikaturu.

Ostale vesti

back-to-top