Pri kraju setva kukuruza, kasnila zbog hladnog vremena

Postavljeno: 25.05.2021

U Rasinskom okrugu setva kukuruza se privodi kraju, od planiranih 40.000 hektara do sad je posejano oko 37.000 hektara

– Setva kukuruza je kasnila ove godine zbog veoma vlažnog i hladnog vremena u aprilu, kada je optimalni rok za setvu. Setva je počela tek 26. aprila jer se tek tada zemljište zagrejalo i vlažnost bila povoljna. Nestablo vreme krajem aprila i u maju, uz veće količine padavina, onemogućili su da se setva obavi u prvoj dekadi maja, tako da još uvek nije završena – navodi savetodavka sa ratarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Radojka Nikolić.

Zemljište je, prema njenim rečima, u maju bilo znatno toplije tako da je posle setve period nicanja bio kraći i trajao sedam do deset dana.

– Kukuruz je već nikao iz aprilske setve i formirao redove, sklop biljaka je dobar. Kukuruz posejan u prvoj dekadi maja dobro niče jer je zemljište dobro zagrejano uz optimalnu vlažnost. Padavine koje su bile u predhodnih pet, šest dana, pogodovale su tek zasejanom usevu jer je došlo do isušivanja površinskog sloja zemljišta.U narednom periodu kukuruzu bi pogodovalo toplo i suvo vreme, jer u zemljištu ima dovoljno vlage – objašnjava ona.

Što se tiče ozimih useva ječam je u fazi klasanja, dobrog je sklopa i vremenski uslovi su povoljni za normalan rast i razvoj. Pšenica, koja je zasejana na oko 12.000 hektara u rasinskom okrugu, je nižeg porasta zbog hladnog i vlažnog vremena u aprilu.

– Usev pšenice je u fazi klasanja na oko polovini površina. Padavine u predhodom periodu su dobro uticale na pšenicu i ječam kao i ostala žita,tako da se ovi usevi dobro razvijaju. U narednom periodu je potrebno suvo i toplo vreme kako bi se dobro formiralo i nalilo zrno – napominje ona.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top