Preminuo Predrag Pera Čikarić, pesnik i borac za ljudska prava

Postavljeno: 04.11.2020

Čikarić je rođen je 1953. godine u Zlatarima. Nakon tragičnog skoka u Rasinu, sa nepunih 18 godina ostao je potpuno nepokretan, od svoje četrdesete bio je i slep, ali ga to nije sprečilo da se čitavog života bori za bolji položaj invalida, te da postane i prvi haiku majstor sa ovih prostora.

Sa pozicije predsednika Udruženja paraplegičara za Rasinski okrug, Čikarić se decenijama borio za prava osoba sa invaliditetom. Zakone koji štite ovu marginalizovanu grupu poznavao je odlično, a kako je i sam navodio, borio se da invalidi žive na način koji je smislen, opravdan i daje rezultate.

Čikarić se godinama bavio i poezijom, napisao je više stotina haiku pesama, a prva zvanična potvrda za njegov stvaralački rad stigla je pre nekoliko godina kada je na takmičenju haiku poezije “Kasamakura” u Japanu, u konkurenciji od nekoliko hiljada pesnika, osvojio drugo mesto i stekao titulu haiku majstora. Nakon toga usledile su brojne nagrade iz celog sveta, nakon čega je izdao i svoju prvu zbirku poezije pod nazivom “Mlađani mesec”.

Istrajna borba za opstanak i hrabrost koja mu je za sve to bila potrebna, donela mu je, pored nagrade za pesnički talenat, i brojna druga priznanja – dipolomu počasnog člana jedinstvenog radio kluba za slepe “Luj Braj” za bivšu Jugoslaviju u Zagrebu, zatim Zlatni grb “Filip Višnjić” Saveza slepih, potom diplomu i sertifikat kvantne medicine, diplomu amaterskog radio operatera za rad sa svim zemljama sveta “YU 1 XF” i mnoge druge…

Za rezultate postignute u negovanju poetskog stvaralaštva ali i zbog dugogodišnjeg zalaganja za prava osoba sa invaliditetom, Čikarić je pre četiri godine dobio Vidovdansku pohvalu, priznanje koje Grad Kruševac svake godine dodeljuje zaslužnim pojedincima, ustanovama i institucijama.

Kako je Čikarić bio potpuno nepokretan, a poslednjih 20 godina i slep, želja da zasluženu nagradu primi lično, rezultirala je time da ostane upamćen i kao prva osoba koja je u invalidskim kolicima “kročila” na prvi sprat Gradske kuće, zdanja koje nema pristup za invalide.

Ostaće upamćen i kao prva osoba sa invaliditetom, dobitnik Vidovdanskog priznanja. Pamtiće se zasigurno i aplauz koji je pratio uručenje te nagrade. Beskonačno dug…

Sahrana Predraga Pere Čikarića je sutra u 14 i 30, na Mudrakovačkom groblju.

Tekst je deo projekta “Upoznajmo sugrađane – ljudskim pričama protiv predrasuda” koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Ostale vesti

back-to-top