Premijera opere „Lazarevo obretenije“ (VIDEO)

Postavljeno: 27.06.2021

Na platou ispred crkve Lazarice, održana je premijera opere “Lazarevo obretenije” u okviru poetsko – muzičkog triptiha “Raspeto Kosovo” koji Kulturni centar tradicionalno organizuje za Vidovdan. Pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića nastupili su Umetnički ansambal MO “Stanislav Binički”, kao i hor “Istočnik” iz Beograda

U čast jubileja, mnogobrojni Kruševljani okupili su se na platou ispred crkve Lazarice kako bi uživali u prvoj kruševačkoj operi koja je oživela likove Kneza Lazara, Knjeginje Milice, Miloša Obilića, ali i Bajazita i Murata.

U ovoj operi kroz tri čina “Zidanje Kruševca, Raspeće Kosova i Lazarevo obretenije“ umetnički je obrađena slavna istorija Kruševca zahvaljujući kompozitoru Miroljubu Aranđeloviću Rasinskom i pesniku Nebojši Lapčeviću koji je napisao libreto.

U prvoj slici Knez Lazar u molitvenom razgovoru sa Svetim Amosom prima blagoslov i slavi sa Knjeginjom Milicom, porodicom i narodom izgradnju prestonog srpskog grada. Graditelji zidaju prvi bedem Kruševca, a potom Crkvu Lazaricu, žitelji donose kamen krušac iz Morave.

Druga scena tematizuje Kosovski boj, ubistvo Murata i Lazarevo opredeljenje za carstvo nebesko. Sveti Amos se ponovo pojavljuje u trećoj sceni i razgovara sa Lazarom. Lazara anđeo uzvodi na nebo i dok svi prenose njegove mošti, pojavljuje se Nebeski Lazar.

Pošto se radnja opere odvija u četrnaestom veku, srednjovekovni ambijent starog grada i crkve Lazarice doprineo je da se svi na trenutak vrate u prošlost i osete kako se živelo i za šta se umiralo pre 650 godina.

– Čestiti Knez Lazar večeras nas je okupio da zajedno proslavimo kako je ugrađen prvi kamen temeljac u naš grad. Mi Lazarevi potomci doziđivali smo kamen po kamen. Ovo večerašnje premijarno izvođenje je umetnosti na slavu, Kruševcu na čast, srpstvu na ljubav. Raduj se srpski kneže Lazare, srpska pohvalo i zaštito – obratila se Violeta Kaplarević direktorka Kulturnog centra prisutnima.

Operu “Lazarevo obretenije” Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je kao projekat od izuzetnog značaja i za njenu realizaciju i izvođenje izdvojeno je 900 hiljada dinara.

M.S.

VIDEO 1

VIDEO 2

Ostale vesti

back-to-top