Predstavom Medicinske škole zatvoren Tin fest

Postavljeno: 18.04.2021

Na završnoj večeri četrnaestog revijalnog Festivala srednjoškolskog teatra, TIN festa, učenici Medicinske škole izveli su predstavu „Kafanska priča o gombocu ili nemoguća budućnost“ nastalu po tekstu doktora Dragana Anđelkovića, u režiji učenice Dušice Delić

– Ovo je tekst jednog potpuno anonimnog autora, zapravo našeg kolege doktora Dragana Anđelkovića, koji je nedavno otišao u penziju i koji je u svojim penzionerskim danima krenuo da piše i tu nas oduševio. Ustvari, mi smo ovaj tekst već spremali za prošlu godinu, ali je zbog epidemiološke situacije to odloženo i zato smo izvođenje preneli u ovu godinu – kaže Mirjana Gašić, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Gašićka je odabrala tekst i obavila audicijski deo, ali su učenici najveći deo predstave pripremili samostalno,

– Imamo učenicu koja zvanično važi za režisera, to je Dušica Delić. Ona je pojedinac koji se istakao, ali moram da priznam da su svi podjednako učestovali u pripremama i mislim da su se odlično snašli u karakterima. U ovoj predstavi možete videti koliko jedan dečak može da se transformiše u jednim ozbiljnim tinejdzerskim godinama i koliko hrabrosti je potrebno za transformaciju u takvog junaka kakvog on glumi – objašnjava profesorka.

Sama priča je direktna priča o nama samima, skreće pažnju na dešavanja koja se svima događaju i opominje nas da uzmemo svoj život, svoju zemlju, narod, poljoprivredu i prirodu u svoje ruke i da je ne prepustimo strancima.

– Glumim Maricu, ženu kafedžije, u našu kafanu već dugo niko ne dolazi i odjednom kod nas dolaze strani investitori, novi gosti. Mi ih dočekujemo i iznenađujemo se njihovim dostignućima. Dok sam čitala tekst trebalo mi je malo više vremena da ga razumem pošto je ozbiljna tema i govori o istoriji naše zemlje. I kao mlađa sam glumila u predstavama, ovo je za mene lepo iskustvo, iako ne planiram da se bavim glumom u budućnosti – kaže Tijana Mišić, učenica Medicinske škole.

Njena drugarica iz razreda, Tijana Vasiljković, kaže da se odlično snašla u ulozi Sretene, žene stranog investitora, iako je to njena prva uloga.

– Ovo je prva godina da sam član dramske sekcije i jako mi se dopalo. Neću se baviti glumom, ali volela bih da mi to bude hobi, jer smatram da je veoma važno širiti kulturu. Predstava je izuzetno zanimljiva, dinamična, spremali smo je sa prekidima zbog korone, ali smo ipak uspeli da uvežbamo tekst i da se spremimo. Naša drugarica Dušica, koja je režiserka i ima iskustva, puno nam je pomogla da uđemo u uloge – navodi ona.

Video zapis predstave „Kafanska priča o gombocu ili nemoguća budućnost“ uskoro će biti dostupan na Jutjub kanalu Kulturnog centra i na sajtu Medicinske škole. U planu je i izvođenje predstave u humanitarne svrhe u više navrata, ako epidemiološke okolnosti dozvole.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top