Predstavljamo dobitnike Vidovdanskih priznanja

Postavljeno: 27.06.2022

Tradicionalno, na Vidovdan, koji Kruševac obeležava kao svoj Dan, na svečanoj sednici Skupštine Grada biće uručena vidovdanska priznanja: Vidovdanska nagrada, a ove godine je dodeljeno i pet plaketa i 15 pohvala.

Odluku o dobitnicima je prethodno donela nadležna gradska Komisija, a potvrdili su je odbornici lokalne Skupštine. Ova priznanja se dodeljuju građanima, firmama i ustanovama za postizanje izuzetnih rezultata u radu i stvaralaštvu u gradu Kruševcu.

Vidovdansku nagradu dobio je Miloš Nenezić, kako je navedeno u obrazloženju, istaknuti privrednik i nosilac odgovornih funkcija, za izuzetne rezultate u privredi i sportu i doprinos razvoju Kruševca.

Kao generalni direktor, dva puta je reanimirao i revitalizovao „Trajal korporaciju“ sprečivši oba puta njen stečaj. Svojim profesionalnim znanjem, autoritetom i velikim radom uticao je na popravljanje privrednog ambijenta u zemlji. Učestvuje u dovođenju stranih investitora, naročito u hemijskoj industriji, ali i u sektorima rudarstva, građevinarstva i energetike. Angažovao se na promenama u obrazovnom sistemu i jedan je od od prvih zagovornika dualnog obrazovanja i kreiranja obrazovnih profila prema potrebama privrede – navedneo je, između ostalog u obrazloženju.

Nije izostao ni doprinos u sportu te je on, kako piše, kao predsednik FK Napredak doprineo podizanju renomea kluba, dok se FK Trajal stabilizovao u Prvoj ligi, a Karate klub Kruševac osvaja brojne medelje na evropskom i svetskom nivou.

Plakete su dobili: Centar za osobe sa invaliditetom Kruševac, Predškolska ustanova “Nata Veljković”, direktorka Doma zdravlja Kruševac dr Marina Kostić, istaknuti privrednik i nosilac odgovornih funkcija u gradu Živan Nikolić i dobrovoljni davalac krvi Aleksandar Milićević.

Centar za osobe sa invaliditetom je, kako je obrazloženo, dao izuzetan doprinos poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Ustanova svakodnevno pruža psiho-socijanu podršku deci, mladima i odraslim licima sa posebnim potrebama, a centar je mesto gde vlada ljubav, međusobno poverenje, plemenitost i toplina.

PU “Nata Veljković” Kruševac dobila je plaketu za izuzetne rezultate postignute u vaspitanju i obrazovanju dece predškolskog uzrasta. Rad sa decom je organizovan putem različitih programa, te ova ustanova pruža siguran oslonac i podršku roditeljstvu.

Direktorka Doma zdravlja Kruševac dr Marina Kostić nagrađena je za izuzetne rezultate u radu i unapređenje primarne zdravstvene zaštite, a ocenjeno je da je tokom proteklih godina pokazala visok nivo profesionalizma, posvećenosti i napora u sprovođenju preventivnog rada na suzbijanju masovnih, hroničnih nezaraznih, malignih i infektivnih bolesti.

Istaknuti privrednik i nosilac odgovornih funkcija u gradu Živan Nikolić dobio je plaketu za rezultate ostvarene u oblasti privrede i razvoju lokalne samouprave.

Dobrovoljni davalac krvi Aleksandr Milićević se među dobitnicima našao zbog afirmacije davalaštva krvi, solidarnosti i humanosti na delu, koje su iskazane dobrovoljnim davanjem krvi 160 puta.

Pohvale grada Kruševca dobili su: predsednik Saveta mesne zajednice Parunovac Velibor Jovanović, književnik Nebojša Lapčević, novinar Dušan Dražić, profesorka matematike Biljana Zamahajev, profesor fizike Goran Milićević, trener badminton kluba “Zmajevi” Dragan Antić, učenik druge godine Srednje stručne vojne škole u Beogradu Luka Milošević, učenik šestog razreda OŠ “Nade Popović” Pavle Damjanović, muzički pedagog Milorad Đurić, sugrađanin Miladin Isajlović, potom kompanije DS Smit i „Kromberg i Šubert“, firma „ Milošević“, Mesna zajednica Veliki Šiljegovac i TP “Lamela promet”.

Predsednik Saveta mesne zajednice Parunovac Velibor Jovanović dobitnik je pohvalu  za doprinos unapređenju uslova života građana Mesne zajednice Parunovac. Navedeno je da je svojim angažovanjem omogućio realizaciju brojnih investicija na uređenju ulica i naselja, a najznačajnija od njih je rekonstrukcija OŠ “Vladislav Savić Jan”.

Književnik Nebojša Lapčević nagrađen je zbog svog književnog stvaralaštva i doprinosa kulturi Kruševca. Urednik je u Legatu Milića od Mačve, predsednik Književnog kluba “Bagdala” i Udruženja “Rasinius”. Njegova knjiga “Berači polena” proglašena je za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku i dobitnica je brojnih nagrada, a on je, takođe, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Novinar Dušan Dražić se među dobitnicima našao zbog dugogodišnjeg publicističkog  rada i negovanja istorijskih vrednosti kruševačkog kraja. On je bio dugogodišnji novinar “Borbe” i “Tanjuga” i inicijator za uspostavljanje saradnje Kruševca i Stare Zagore.

Profesorka matematike Biljana Zamahajev nagrađena je za dugogodišnji rad i rezultate ostvarene u oblasti obrazovanja jer je tokom tridesetogodišnjeg rada izvela pet generacija učenika, koji su osvajali zapažena mesta na takmičenjima.

Za profesora fizike Gorana Milićevića navedeno je da je jedan od omiljenih profesora koji motiviše đake za rad i učešće na takmičenjima te da su zabeleženi zavidni rezultati njegovih učenika, od kojih je ove godine osvojeno drugo mesto na Republičkom takmičenju.

Trener Badminton kluba “Zmajevi” i profesor razredne nastave Dragan Antić dobio je pohvalu zbog izuzetnih sportskih rezultata. Klub je od 2008. do 2022. godine osvojio više od 1.500 medalja, a sportisti tog kluba i učenici OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” su standardni reprezentativci Srbije u badmintonu u svim uzrasnim kategorima.

Učenik druge godine Srednje stručne vojne škole u Beogradu Luka Milošević pohvalu je zaslužio za izuzetne rezultate ostvarene u streljaštvu u disciplini vazdušni pištolj. Član je streljačkog kluba “Akademac” iz Beograda, a na raznim takmičenjima, prvenstvima i kupovima Srbije osvojio je 37 medalja, od kojih su 22 zlatne, 10 srebre i 5 bronzane.

Učenik šestog razreda OŠ “Nade Popović” Pavle Damjanović dobitnik je pohvale za izuzetne rezultate postignute na republičkim takmičenjima iz fizike, informatike i matematike. On je ove godine osvojio tri prve nagrade na republičkim takmičenjima iz fizike, matematike i informatike, treću nagradu na Srpskoj informatičkoj olimpijadi i drugo mesto na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika.

Muzički pedagog Milorad Đurić nagrađen je zbog dugogodišnjeg rada i promocije Kruševca na brojnim muzičkim i kulturnim manifestacijama. On je, inače, dobitnik je vrednih nagrada i priznanja, a posebno se isticao u komponovanju muzike za decu, a njegov kompozitorski opus broji više od dvesta kompozicija.

Miladin Isajlović dobitnik je pohvale za dugogodišnji društveni rad i negovanje istorije i tradicije kruševačkog kraja.

Kompaniji DS Smit nagrada je pripala zbog uspešnog poslovanja i doprinosa u realizaciji manifestacija u Kruševcu, a kompaniji „Kromberg i Šubert“ zbog uspešnog poslovanja i doprinosa privrednom razvoju grada.

Kruševačka firma „Milošević“ pohvalu je dobila takođe zbog uspešnog poslovanja te zbog doprinosa u realizaciji humanitarnih akcija i manifestacija.

Mesna zajednica Veliki Šiljegovac nagrađena je zbog doprinosa unapređenju uslova života građana.

TP “Lamela promet” Kruševac dobitnik je pohvale jer je njeno poslovanje društveno-odgovorno, a dala je i doprinos u realizaciji kulturnih manifestacija u gradu.

J.A.

 

Ostale vesti

back-to-top