Predstava “Frozen” sutra u Kruševačkom pozorištu

Postavljeno: 17.01.2017

Učenici Osnovne škole “Jovan Popović” sutra će pred kruševačkom publikom po četvrti put nastupiti sa pozorišnom predstavom “Frozen”. Novac od prodatih karata biće usmeren na putovanje u Sloveniju gde će ovi mladi glumci amateri u petak nastupiti i pred svojim vršnjacima u pobratimskoj školi “Pesnica”, iz istoimenog mesta u opštini Maribor. Poziv da gostuju i svoj talenat pokažu pred slovenačkom publikom, dobili su od direktora te pobratimske škole, a novac za ovo putovanje obezbedili su nastavnici i učenici, te nekoliko donatora

Kruševačka publika je predstavu “Frozen” do sada imala prilike da pogleda tri puta, svaki put u prepunoj Sali Kruševačkog pozorišta i uz burne aplauze, a prvo izvođenje upriličeno je prošle godine na Svečanoj akademiji povodom Dana škole “Jovan Popović”, kada su se među brojnim zvanicama našli i gosti iz slovenačke pobratimske škole “Pesnica”.

– Direktor te škole bio je oduševljen predstavom i izrazio je želju da se ona odigra i pred učenicima i nastavnicima “Pesnice”, objasnivši tada da njegova škola ima dosta nastavnih i vannastavnih aktivnosti, ali da nikada da sada nisu imali prilike da rade mjuzikl – kazala je Jelena Marković, profesorka engleskog jezika, koja je zajedno sa svojom kolegenicama Katarinom Kanić i Sonjom Tošev, profesorkama francuskog jezika, učestvovala u pripremi “Frozena”.

U Jovanu Popoviću ističu da je poziv da gostuju u “Pesnici” velika čast za njihovu školu, pre svega jer se radi o obrazovnoj ustanovi koja je kompletno opremljena po standardima Evropske unije i karakteriše je specifičan način izvođenja nastave gde, između ostalog, jedan školski čas, po potrebi, traje od 30 minuta do jedan sat.

– Oni su deo međunarodnog projekta Comenius koji Evropska unija sprovodi među svojim članicama, u oblasti obrazovanja. Sarađuju sa mnogim zemljama, a naša škola je trenutno jedina u Srbiji sa kojom imaju pobratimsku saradnju – ističu u Jovanu Popoviću, naglašavajući i to da će trodnevni boravak u Sloveniji iskoristiti i za kvalitetno druženje sa vršnjacima i nastavnicima te škole, te da će to biti i dobra prilika da se deca upoznaju sa radom škole koja je uređena po evropskim standardima.

Domaćini iz Slovenije, obezbedili su za naše đake kompletan smeštaj, a kako bi prikupili novac za putovanje u Sloveniju, nastavnici Jovana Popovića, u Kruševačkom pozorištu dva puta su odigrali svoju predstavu “Muško ženski razgovori”. Od prodatih karata sa te, i predstave “Frozen” , obezbeđen je deo novca za putovanje.

Škola se u međuvremenu za pomoć obratila i mnogim javnim i privatnim preduzećima u Gradu, a među onima koji su se odazvali bila je trgovina Matejić i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Da pomognu , poziv je upućen i Gradskoj upravi, ali do danas škola nije dobila odgovor.

Predstava “Frozen” će biti izvedena sutra, od 20 časova u Kruševačkom pozorištu. Cena karte je 150 dinara.

Direktorka OŠ “Jovan Popović”,Snežana Stefanović, kazala je na danas održanoj konferenciji za novinare da je za putovanje učenika u Sloveniju do sada prikupljeno 160.000 dinara, od potrebnih oko 180.000 dinara. Ona se zahvalila svima koji su pomogli, istakavši da se nada da će do polaska uspeti da prikupe celokupnu sumu i da rasterećeno krenu na ova put. Uz zahvalnost donatorima, zaposlenima u školi i roditeljima koji su pomogli da se pripreme kostimi za ovu predstavu, Stefanovićka se zahvalila i Kruševačkom pozorištu koje je dalo maksimalnu podršku tokom pripreme ove i ostalih humanitarnih predstava koje su nastavnici i učenici Jovana Popovića do sada izveli u Kruševcu.
Jedan od najvećih Diznijevih filmova novijeg datuma , “Zaleđeno kraljevstvo” (Frozen), snimljen po motivima bajke “Snežna kraljica” Hansa Kristijana Andersena, adaptiran u pozorišnu predstavu i u žanru mjuzikla izveden na dva jezika, engleskom i francuskom, u izvođenju kruševačkih osnovaca pokupio je velike simpatije ovdašnje publike , ali i doneo ovim mladim glumcima amaterima nekoliko zvaničnih priznanja, među kojima i treću nagradu na Međunarodnom dečjem festivalu “BUDI” ( Bijenale umetničkog dečjeg izraza), održanom prošle godine u Pančevu. Predstavu “Frozen” režirale su Jelena Marković, profesorka engleskog, i Katarina Kanić i Sonja Tošev, profesorke francuskoj jezika u toj školi. U predstavi učestvuju 42 učenika, od petog do osmog razreda. Glavne uloge igraju Petra Brkić, Nađa Vučković, Andreja Miladinović, Strahinja Arsić i Mateja Stevović.

 

Ostale vesti

back-to-top