+381 64 812 51 81
Naslovna » Ekonomija » Predrag Vukićević, predsednik RPK: Privreda Rasinskog okruga u stalnom rastu

Predrag Vukićević, predsednik RPK: Privreda Rasinskog okruga u stalnom rastu

Industrijska proizvodnja na području Rasinskog okruga, odnosno RPK Kruševac, u periodu januar – jun 2016. godine, beleži rast od 6,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je iznad republičkog proseka. Podaci za jun pokazuju da je ostvarena industrijska proizvodnja u Rasinskom okrugu u ovom mesecu veća za 17,6 odsto u odnosu na isti mesec 2015. godine, što je ohrabrujuće – kaže, između ostalog, u intervjuu za krusevacgrad.rs Predrag Vukićevićkoji se na čelu RPK Kruševac nalazi više od dve i po godine

  • Koji su još ključni pokazatelji rasta privrede Rasinskog okruga u prvom polugođu ove godine ?

-Prema podacima APR-a u Rasinskom za 2015. u Rasinskom okrugu posluje 9.034 privrednih subjekata od kojih je 2.143 privrednih društava i 6.891 preduzetnika. Preduzetnici čine 76, 1 odsto od ukupnog broja svih privrednih subjekata Rasinskog okruga. Prema broju privrednih subjekata na prvom mestu se nalazi: Kruševac, a zatim Trstenik, Aleksandrovac, Varvarin, Brus, Ćićevac. U prošloj godini zatvorena su 32 privredna društva i 1.070 preduzetničkih radnji, a otvoreno 111 privrednih društava i 1.162 radnje, a to je pozitivan trend od 2012. na koji utiču i aktivne mere za razvoj privrede kroz brojne subvencije, kreditne linije, Strategiju za razvoj 2015- 2020. i drugo.

U jesen 2015. godine zasejane su žitarice na ukupno 17.000 hektara. Od toga je pšenica na 12.000 hektara, a ostale u (ječam, ovas, tritikale, heljda…) na ukupno 5.000 hektara. Prinos pšenice je bolji nego prošle godine, i prosečan prinos iznosi 4,5 tona po hektaru. Kukuruz je zasejan na oko 40.000 hektara, koliko je i planirano i za sada se odlično razvija i očekuju se natprosečni prinosi. Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi su u prvoj polovini godine izvezeni u vrednosti od preko 32 miliona dolara, što čini trećinu ukupnog izvoza iz Rasinskog okruga. Kao i ranijih godina, u izvozu prednjači malina,  sveža i smrznuta, jagoda, zatim jabuka, voda gazirana i negazirana, kupina…

U poslednje dve godine zabeležen je pozitivan trend razvoja turizma u Okrugu. Veći broj poseta i noćenja zabeležen je u opštini Brus i u Ribarskoj Banji.

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Rasinskom okrugu, isplaćena u junu iznosi 37.427 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u maju nominalno je veća za 4,8 odsto, a veća je i u odnosu na isti mesec prošle godine.

  • Šta je sa zaposlenošću?

-Na evidenciji  Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Kruševac, zaključno sa 30. junom 2016. godine, nalazi se 27.588 nezaposlenih lica na nivou Rasinskog okruga. Najveći broj evidentiran je u Kruševcu (15.382), zatim Trsteniku (5.366), Aleksandrovcu (2.443), Brusu (2.207), Varvarinu (1.181) i Ćićevcu (1.009). Ovaj broj, na nivou Rasinskog okruga, manji je za 668 u odnosu na isti period prošle godine, odnosno za 427 u odnosu na maj ove godine, dok je u odnosu na decembar 2015. porastao za 102. Najveće smanjenje broja nezaposlenih lica, 9,22 odsto u odnosu na prethodni mesec i 8,87 odsto u odnosu na decembar 2015. godine, zabeleženo je u Kruševcu.

Tokom juna 2016. godine, 1.621 lice našlo je zaposlenje, od čega 665 žena (41 odsto). 1.342 lica zasnovalo je radni odnos na određeno, a 279 lica na neodređeno vreme. Zaposlenih sa evidencije NSZ, Filijala Kruševac, u junu ove godine bilo je 600, od čega 293 žene (48,83 odsto). U odnosu na maj iste godine, pozitivan indeks zabeležen je Aleksandrovcu (165,50), Brusu (128), Varvarinu (121,74) i Kruševcu (101,50), odnosno na nivou Okruga 103,51.

  • Kako ocenjujete investicionu situaciju u Rasinskom okrugu ?

-Veliki rad na stvaranju povoljnog privrednog ambijenta i na rešavanju nagomilanih problema iz prethodnog perioda doveli su nas u poziciju da smo postali jedna od najinteresantnijih investicionih destinacija na teritoriji Srbije. Povezanost i saradnja RPK sa lokalnim samoupravama u ovom trenutku znače veliko interesovanje za sve investitore koji žele da rade na ovom području. To pokazuju nove investicione aktivnosti koje se sada dešavaju. Premijer Aleksandar Vučić najavio je izgradnju nove fabrike za proizvodnju delova za automobilsku industriju koja će zaposliti 2.500 radnika. Očekujemo privatizaciju „14. oktobra“ od češke kompanije „Tatra“ u bliskom vremenskom periodu i privatizaciju fabrike „Branko Perišić“, kao i realizaciju razvojnih i ugovorenih planova HI „Župa“. Novi poslovi uspešno se realizuju u fabrikama: Trajal korporacija, koja beleži nova zapošljavanja, zatim u FAM-u, a novi razvojni i infrastrukturni projekti uslediće u fabrikama Kuper tajer i Henkel, a sve ukupno će dovesti do zapošljavanja više hiljada radnika i stručnjaka iz različitih oblasti privrede. Povećanje i rast izvoza poljoprivrednih proizvoda već daje rezultate u razvoju prerađivačke industrije. Među deset najvećih izvoznika sa teritorija Rasinskog okruga nalaze se četiri hladnjače, što ranije nije bio slučaj, a to je pokazatelj razvoja poljoprivredne proizvodnje.

RPK je usmerena na razvoj svih opština u Rasinskom okrugu, a to potvrđuju podaci o rastu spoljno-trgovinske razmene. Fabrika armatura Aleksandrovac je uspešno privatizovana od strane zaposlenih i beleži rast izvoza. Ozbiljan rast proizvodnje i izvoza beleže i kompanije „Vino Župa“ i konfekcija „Brami“, „Henkel“ i Kuper tajers“ stalno povećavaju proizvodnju i izvoz, investiraju i zapošljavaju nove radnike.

  • Rusija je značajan spoljnotrgovinski partner za privrednike iz Rasinskog okruga, a nedavno je delegacija grada Kruševca posetila Lipecku oblast u toz zemlji. Kakvi su konkretni rezultati u dosadašnjoj saradnji sa njihovim privrednicima?

-Grad Lipeck se nalazi na 450 km od Moskve na autoputu za Soči, obuhvata oblast sličnu našoj Vojvodini i u njoj živi 1,2 miliona stanovnika. Saradnja je pokrenuta pre dve godine, a zahvaljujući njihovoj humanitarnoj pomoći poplavljenim područjima Srbije. Onda je usledio poziv  da ih posetimo i tada je uspostavljen prvi kontakt sa predsednikom Privredne komore Lipecke oblasti i sa privrednicima.

Srbija nije uvela sankcije Rusije, što oni cene. Naše istorijske veze i pravoslavna vera dale su mogućnost za susret i privrednu  saradnju.  Naša privredna saradnja ogleda se u realizaciji poslova i u konkretnoj saradnji FAM-a i Šintorga u izvozu naših ulja, zatim Kuper tajersa i Bekarta, Sanvia iz Trstenika i Jelec hidroagregata, u izvozu sadnog materijala, loznih kalemova, ukrasnog bilja, šiblja i cveća, voća, povrća na područje Lipecke oblasti. Veliki broj turista iz ove oblasti posetio je naše turističke centre – Kopaonik i Ribarsku Banju. Aktivno radimo na razmeni iskustava u razvoju zdravstvenog turizma. Naša privredna saradnja rezultirala je na obostrano zadovoljstvo – bratimljenjem gradova Lipecka i Kruševca i na taj način dobili smo na sigurnosti. Postoje aktivne ponude za razvoj i učešće naše građevinske operative na teritoriji Lipecke oblasti, koje se ogledaju u izgradnji stambenih i turističkih objekata na teritoriji Rusije.

Dvogodišnja saradnja je ocenjena kao odlična i od strane naše ambasade sa težnjom ka proširenju odnosa i na druge regije Ruske federacije. To je pokazala i naša poseta predvođena gradonačelnikom Kruševca Dragijem Nestorovićem i predsednicom Skupštine grada Jasminom Palurović. Organizovan je privredni forum, gde je naša delegacija bila jedina strana kojoj je omogućen kontakt sa predstavnicima desetak okruga iz različitih delova RF. Na taj način su naši privrednici  dobili mogućnost  da dodatno šire deelatnost i kontakte i da razvijaju svoje poslove u skladu sa ponudama i potrebama partnera. Potpisani su novi ugovori koji doprinose rastu spoljno trgovinske razmene i posebno izvoza.

  • Kakvi su planovi RPK do kraja 2016. godine?

-Radimo i na jačanju infrastrukture komorskog sistema Srbije sa ciljem ulaska u jedinstveni komorski sistem Srbije. Cilj je efikasniji sistem za privredu koji će biti brži i rešavati probleme privrednika na lokalnom nivou u smislu bržeg izdavanja dozvola za izvoz, raznih potvrda, licenci i sertifikata, smanjenje troškova i vremena i efikasnost usluga. Na taj način komorski sistem u Srbiji postaće pravi servis privrede.

 

- Industrijska proizvodnja na području Rasinskog okruga, odnosno RPK Kruševac, u periodu januar – jun 2016. godine, beleži rast od 6,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je iznad republičkog proseka. Podaci za jun pokazuju da je ostvarena industrijska proizvodnja u Rasinskom okrugu u ovom mesecu veća za 17,6 odsto u odnosu na isti mesec 2015. godine, što je ohrabrujuće – kaže, između ostalog, u intervjuu za krusevacgrad.rs Predrag Vukićević koji se na čelu RPK Kruševac nalazi više od dve i po godine Koji su još ključni pokazatelji rasta privrede Rasinskog okruga u prvom polugođu ove godine…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Kovid statistika: Smanjuje se i broj hospitalizovanih u kruševačkoj Opštoj bolnici

Na infektivnom odeljenju kruševačke Opšte bolnice danas je 27 pacijenata sa potvrđenom infekcijom kovid 19, što je jedan manje nego ...

Pribojka nestala u Kruševcu – porodica moli za pomoć

Pejka Radović (62) iz Priboja, nestala je pre tri dana u blizini Pionirskog parka u Kruševcu, preneli su beogradski mediji. ...

Jedinstvo i PPT Trstenik odlučuju o pobedniku Kupa

U sredu se, na stadionu Mladost u Kruševcu, igra finalni meč Kupa Fudbalskog saveza Rasinskog okruga između kruševačkog Jedinstva 1936 ...

Višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi uručena priznanja

Povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi danas su na svečanosti organizovanoj u Kruševačkom pozorištu uručena priznanja davaocima koji su do ...

Sve spremno za Noć muzeja

Sedamnaesta po redu Evropska noć muzeja biće održana u subotu, 15. maja, u okviru ovogodišnje manifestacije „Muzeji za 10“. Kao ...