Pozorište, posle požara, “na točkovima”

Postavljeno: 01.12.2022

Zbog požara koji se dogodio krajem oktobara u zgradi gde se nalazi i Kruševačko pozorište, prostor ove ustanove je, iz bezbednosnih razloga, zatvoren za publiku. Ipak, Pozorište  radi, ali kao putujuće, igrajući predstave širom Srbije. Iz Pozorišta kažu da je sanacija štete u toku i da se nadaju “povratku na daske koje život znače” za mesec dana.

– Već par dana nakon što se dogodio požar u prostoru pored pozorišta, nastavili smo sa radom, kada su ustanovili da je bezbedno. Uspeli smo da dovršimo pripreme za našu premijeru “Duplo golo”, režisera Nenada Todorovića, koja je zbog ovih okolnosti pretpremijerno izvedena u Aleksincu i Nišu i vrlo je dobro prošla kod publike  kaže Branislav Nedić, upravnik Kruševačkog pozorišta.

Budući da je prostor Pozorišta zatvoren za Kruševljane, predstave će se tokom decembra igrati širom Srbije.

– To je to jedini način da Pozorište nastavi da živi. Ministarstvo kulture nam je obezbedilo sredstva da podrži naša gostovanja, projektom “Pozorište na točkovima”, koji smo želeli da uradimo kako bismo zadržali repertoar i kako bismo bili prisutni u pozorišnom životu Srbije.

Tokom novembra, probe nove predstave održavale su se u Bioskopu, a tamo je odigrana i jedna dečija, humanitarna predstava.

-U ovom periodu značajna je bila saradnja sa Kulturnim centrom, ustupili su nam prostor za humanitarnu predstavu, u početku smo tu održavali probe. Još jednom se pokazalo da je Pozorište potrebno gradu, jer je odziv publike bio izvanredan, a mi smo u uslovima koji nisu skroz pozorišni uspeli da prikažemo predstavu – ističe Nedić.

Potpuni povratak u svoj prostor, ekipa Kruševačkog pozorišta očekuje u narednih mesec dana:

-Ono što nas dalje očekuje jeste dodatna procena nadležnih. U stalnom smo kontaktu sa Gradom i Trajalom, koji pomažu da se šteta sanira što pre. Verujem da ćemo za mesec dana uspeti bezbedno da otvorimo Pozorište za javnost i nastavimo sa našim repertoarom. Ono što je za sada sigurno je da balkon neće biti korišćen, on nije oštećen, već su prilazne stepenice poplavljene vodom kojom je gašen požar, kao i mala sala. Pustićemo za početak parter, dok se ne ne sanira šteta i obezbedi balkon.

A kada se vrata pozorišta ponovo otvore, publiku će dočekati premijera predstave “Duplo golo”.

Foto: Privatna arhiva Kruševačkog pozorišta

M. Janković

Ostale vesti

back-to-top