Poziv ženama – uključite se i unapredite zajednicu

Postavljeno: 15.12.2020

Povećanje broja žena koje će učestovati u radu mesnih zajednica kao i njihovo ekonomsko osnaživanje kroz radionice o ženskom preduzetništvu glavni su ciljevi projekta “Uključi se i unapredi lokalnu zajednicu”

Realizuju ga Grad Kruševac i Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga u okviru programa Swiss PRO-a čiji je cilj osnaživanje mehanizama za rodnu ravnopravnost.
Projekat će trajati osam meseci tokom kojih će žene iz 54 mesne zajednice sa područja Kruševca biti upoznate sa radom mesnih zajednica i načinima učešća u procesu donošenja odluka.

– Jedan od ciljeva projekta je povećanje broja žena koje će učestvovati u rešavanju problema svojih mesnih zajednica – kaže za KruševacGrad Katarina Krstanović iz Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga.

Tokom prvog meseca radiće se priprema brošura i materijala, a obilazak mesnih zajednica trajaće od drugog do sedmog meseca projekta kako bi bilo obuhvaćeno što više žena.

– Kada smo radili pripremu projekta uzeli smo u obzir mogućnost da će korona virus i dalje biti aktivan i zbog toga smo ostavili prostor od šest meseci da obiđemo sve mesne zajednice kako bi došli do što većeg broja žena i kako bi im objasnili način funkcionisanja mesnih zajednica i motivisali ih da i one uzmu učešće u njihovom radu – kaže ona.

Drugi cilj projekta jeste ekonomsko osnaživanje žena kroz obuke i radionice tokom kojih će polaznice učiti kako se pišu projekti i informisati se o načinima udruživanja, razvojnim institucijama i kako doći do njih.

– Tokom poslednjeg meseca radiće se obuka u tri grupe od po desetak žena. Planirano je da se održe po tri radionice za svaku grupu, ali ukoliko pandemija i dalje bude trajala napravićemo veći broj obuka za manji broj polaznica kako bi ispoštovali sve epidemiološke mere – dodaje ona.

Broj učesnica nije ograničen, a u Agenciji za regionalni razvoj se nadaju da će odziv biti veliki i ističu da će se polaznici druge obuke birati na obukama u mesnim zajednicama.

– Pozivamo što više žena da se priključe obukama u mesnim zajednicama, a na osnovu njihove uključenosti videćemo ko ima želju i potencijal da pokrene svoj posao i onda ćemo izabrati polaznice druge obuke – objašnjava Katarina Krstanović.

Inače, Kruševac je jedan od 28 gradova i opština koje učestvuju u programu “Da ravnopravnost postane stvarnost” koji se realizuje uz podršku Vlade Švajcarske i koji za cilj ima povećanje učešća žena u procesu donošenja odluka, unapređenje položaja u lokalnoj zajednici kao i ekonomsko osnaživanje žena.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top