Poziv za učešće na izložbi „100 žena – 100 minijatura“

Postavljeno: 21.07.2022

Nacionalno udruženje proizvođača rukotovorina Etno mreža poziva zanatska udruženja, žene i mlade širom Srbije  koji se bave starim tehnikama ručnog rada, da svoje umeće predstave javnosti u okviru 9. regionalne žirirane izložbe “100 žena – 100 minijatura”, koja će biti organizovana u Beogradu.

Prijava za izložbu “100 žena – 100 minijatura” koju Etno mreža realizuje uz podršku NALED-a, otvorena je do 15. septembra. Da svoje umeće prestave javnosti pozvana su sva zainteresovana zanatska udruženja, žene i mladi  koji se bave starim tehnikama ručnog rada.

Tema izložbe je “Čuvari tradicije”, a svi mastori ručnog rada iz Srbije i jugoistočne Evrope koji žele da učestvuju, treba da pošalju eksponate u tehnikama veza i zlatoveza, necanja i heklanja, pustovanja, tkanja, keramike, te minijature izrađene kombinovanim tehnikama.

Reč je o 9. regionalnoj izložbi “100 žena – 100 minijatura”, a svi koji se budu prijavili imaju priliku da se afirmišu i dobiju priznanje struke i javnosti za svoj rad, ali i vredne nagrade.

Poziv za učešće otvoren je i za opštine, kancelarije za lokalni razvoj, mesne zajednice, u smislu informisanja i animiranja autora da prijave učešće, a lokalna zajednica sa najvećim brojem eksponata dobiće specijalno priznanje diplomatskog žirija.

Govoreći o značaju ove manifestacije, Valeri Lejn, supruga kanadskog ambasadora i diplomatska pokroviteljka izložbe minijatura, kazala je da je ovo manifestacija koja slavi kulturno nasleđe i kreativno preduzetništvo žena i mladih.

Izložba 100 žena – 100 minijatura je jedinstvena manifestacija koja postavlja visoke standarde u tehnikama za izradu rukotvorina sa ciljem aktivnog očuvanja tradicionalnog nasleđa Srbije. Organizuje se po ugledu na žirirane izložbe u inostranstvu, a cilj je motivacija žena i mladih koji se bave proizvodnjom rukotvorina.

Učešće na izložbi minijatura u starim tehnikama, pored medijske pažnje i priznanja stručne javnosti, veoma je važno za mene koja sam registrovana preduzetnica, ali je važno i za žene koje rade od kuće. Svake godine se radujem izložbi i pozivam sve zainteresovane žene i mlade da se oprobaju u tehnikama koje najbolje poznaju – poručila je Danijela Jerinkić, vlasnica kikindskog brenda „Frajla“ i višestruko nagrađivana učesnica izložbe minijatura.

Prijavni formular može se preuzeti sa sajtova 1000zena.rs i etnomreza.rs. Za najuspešnije minijature i mlade autore, pripremljene su i novčane nagrade, a izložbena postavka će biti održana u Beogradu.

Motivi koje autorke i autori treba da obrade vezani su za tradiciju Srbije i mogu biti srednjovekovna ornamentika (freske i manastiri), etnološka građa ili su u vezi sa ćiriličnim pismom. Tehnike kojima se mogu služiti prilikom izrade su tkanje, vez i zlatovez, keramika i pust, necanje i heklanje ili kombinovana.

Etno mreža je krovna asocijacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije organizovanih u zanatska udruženja i zadruge, koje izrađuju autentične rukotvorine primenom tradicionalnih tehnika.

D.P.

Foto: fejsbuk stranica Etno mreža

Ostale vesti

back-to-top