Poziv za mentoring preduzećima iz prerađivačke industrije

Postavljeno: 26.04.2020

Program pružanja standardizovane usluge mentoringa sektorima prerađivačke industrije u 2020. godini jedan je od programa koji sprovodi Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga

Za ovaj program je javni poziv u toku, usluga je namenjena mikro, malim i srednjim privrednim društvima i preduzetnicima, a konkurs je otvoren do 10. juna. 

U ovdašnjoj Agenciji za regionalni razvoj podsećaju da je cilj realizacije ovog javnog poziva unapređenje poslovnog ambijenta i podrška nesmetanom razvoju MMSPP koja posluju u okviru sektora prerađivačke industrije grupisane u oblastima industrije mašina i opreme, prehrambene, drvne i industrije nameštaja te industrije gume i plastike.

Proces mentoringa odvija se po metodologiji RAS, razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Metodologija određuje korake u procesu u okviru kog stručno lice – mentor sprovodi u direktnom kontaktu i radu sa vlasnikom i/ili zakonskim zastupnikom privrednog subjekta od 25 do 50 sati mentorske podrške. 

Vlasnik i/ili zakonski zastupnik privrednog subjekta i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatovanog stanja mentor i korisnik mentoring usluge pripremaju plan/projekat razvoja.

Mentoring podrazumeva utvrđivanje situacije u privrednom subjektu, pomoć prilikom pripremanja razvojnih aktivnosti/planova/projekata kako bi se dostigli ciljevi privrednog subjekta, savetovanje i koordinaciju za pristupanje fondovima, novim  tehnologijama, konsultantskim uslugama, pomoć za pripremanje kreditnih aplikacija za banke i programe podrške za MMSPP, pomoć pri implementaciji razvojnih aktivnosti/planova/projekata, pomoć u pronalaženju poslovnih partnera i pri pronalaženju potrebnih informacija. Mentoring obuhvata i kaizen, konsalting, savetovanje/koučing te obuku.

Pravo da učestvuju u Programu imaju mikro, mala i srednja privredna društva i preduzetnici, koji su registrovani u Srbiji pre februara 2017. godine, obavljaju delatnost u okviru jednog od pomenutih sektora prerađivačke industrije, izmirili su obaveze po osnovu poreza i doprinosa i u većinskom su privatnom vlasništvu.

Inače, Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga, godinama uspešno rezalizuje Mentoring program. U toj Agenciji podsećaju da imaju sertifikovane trenere sa bogatim iskustvom i zadovoljne klijente iz celog Rasinskog okruga. Takođe, metnori se stalno usavršavaju i usvajaju nova znanja koja im pružaju japanski stručnjaci te razmenjuju znanja i iskustva sa mentorima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, zemljama u kojima se, takođe, sprovodi ovaj program.

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top