Povratak dece u đačke klupe: Roditelju srećni ali i zabrinuti

Postavljeno: 31.08.2021

Prvog septembra počinje nova školska godina, ali i dodatni izazov za sve koji učestvuju u obrazovnom procesu. Sreću zbog mogućnosti da normalno pohađaju nastavu ne kriju ni roditelji ni deca, ali je svakako prisutna i zabrinutost zbog eventualnog pogoršanjaepidemiološke situacije, te vraćanja na online režim nastave.

U toku su poslednje prirpreme pred „veliki dan“. Kupuje se školski pribor, dok se u školama vrši potpuna dezinfekcija prostorija koje će u budućem periodu biti ispunjene đacima. Za portal KruševacGrad roditelji su podelili svoja očekivanja od predstojećeg peroda.

-Moje dete kreće u treći razred i mogu da vam kažem da se radujem što će deca ići normalno i redovno u školu. Strahujem od ponovnog zatvaranja i policijskog časa i mislim da je samo pitanje časa kada će ponovo preći na online nastavu. Bojim se da ne bude još gore nego što je bilo. Žao mi je zbog dece, jer mnogo propuštaju ako ne idu u školu. Ne stahujem toliko zbog zaražavanja dece u školi, jer je od početka rečeno da ona nemaju nekih većih problema – izjavila je Danijela Miljković.

Među onima koji su zbog epidemije bili prinuđeni na izmenjen režim nastave, pa i onlajn nastavu ima i dece koja još uvek nisu upoznala sve vršnjake iz svog odeljenja.

-Ćerka mi sada polazi u šesti razred u Jasici. I meni i detetu se sviđa što kreće sa normalnom nastavom jer ona maltene nije ni upoznala ceo razred zbog deljenja u grupe.Po komentarima na televiziji rekao bih da će se situacija pogoršati ponovo. Meni se lično onlajn režim ne sviđa, jer deca nemaju pažnju, ne prate šta se dešava i lako izgube stečene radne navike. Strahujem i zbog prijemnog ispita, jer ne znam kako će sve da se spremi – rekao je Goran Todosijević.

Ispred jedne gradske knjižare Janković Milisav, kupovao je svojoj unuci školsku opremu za polazak u školu.

-Unuka je sa mnom, doveo sam je kako bih joj kupio još nešto što joj je potrebno. Nisam preterano srećan što se deca vraćaju u školu, mislim da to nije dobra ideja s obzirom na novonastale okolnosti. Za mesec dana vratiće se onlajn nastavi, koja je jedino rešenje u doba ovog virusa. Za decu nema uspeha ako ne idu u školu, ali ne po cenu zdravlja. Korona je zavladala. Sutra polaze u školu i želeo bih da sve bude kako treba ali strahujem mnogo da se ne zaraze – objašnjava Milisav.

Jelena Popović srećna je zbog polaska svog sina, inače đaka prvaka, u školu.

-Ja sam sto posto za opciju da deca idu normalno u školu. Oni se sakupljaju po parkovima, rođendanima, igraonicama, tako da ne vidim razlog zašto ne bi išli svi zajedno i u školu. Sam boravak dece u kući bez odlaska u školu oduzeo im je mnogo od detinjstva. Moja ćerka ove godine je polagala prijemni ispit, uskraćenost za normalno obrazovanje u školi morali smo da nadoknadimo privatnim časovima i dodatnim angažamanom nas samih. Prethodna godina je mnogo toga oduzela deci, iskreno ne strahujem od zaražavanja u školi jer se deca svakako okupljaju na drugim mestima. Onlajn nastava dolazi u obzir samo u situaciji nezaustavljivog širenja virusa, ali ovako ništa ne može da zameni normalan odlazak u školu – naglašava ona.

M.K. majka tri ćerke skeptična je povodom polaska u školu, te izražava nepoverenje prema „normalizovanju“ situacije.

-Mislim da će ovako održavanje nastave trajati svega mesec dana. Posle toga će se preći na onlajn. Deca će nam ostati nepismena. Moja ćerka sada polazi u osmi razred, teško će biti kada se bude spremao prijemni. Ne strahujem preterano zbog eventualnog zaražavanja u školi, jer sam i sama imala korona virus i sve je do jakog imuniteta. Moramo živeti normalno – rekla je M.K.

Podsećamo, odlukom Kriznog štaba školska godina počeće 1.septembra, učenici će pohađati nastavu neposredno, neće se deliti u grupe, časovi će trajati 45 minuta, a u slučaju zaražavanaj primenjivaće se „metod semafora“.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top