Povoljni uslovi za pšenicu, uskoro prihranjivanje

Postavljeno: 03.02.2021

Snežne padavine i niže temperature na početku godine povoljno su uticale na razvoj pšenice. Tome su prethodili i povoljni uslovi za nicanje te je gustina useva dobra. Stručnjaci napominju da je prihranjivanje pšenice najvažniji posao koji očekuje ratare u narednom periodu

– Prihranjivanje treba početi krajem februara i početkom marta, a pšenica treba da je u fazi bokorenja. Prihranjivanje se vrši azotnim đubrivima koja se brže rastvaraju i lakše prelaze u pristupačan oblik za biljke, a to su KAN ili AN – kaže savetodavka za ratarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Radojka Nikolić.

Ona napominje da na kiselim zemljištima treba koristiti KAN – krečni amonijum nitrat te da na tim zemljištima ne treba koristiti Ureu.

– Ureu ne treba koristiti ni na zemljištima gde je intenzivno đubrenje stajnjakom i drugim organskim đubrivima i gde zbog povećane količine azota može doći do poleganja useva i smanjenja prinosa – objašnjava ona.

Podseća da biljke posle zime, na početku kretanja vegetacije, treba da imaju dovoljne količine azota jer su tada iscrpljene i gladne, a azot će im omogućiti bržu regeneraciju i porast, bolje bokorenje i formiranje većeg broja klasova.

Količina azotnih đubriva zavisi od plodnosti parcele, preduseva, količine unetih NPK hraniva i stanja useva, a prema njenim rečima, orjentaciona količina KAN-a je 200 do 300 kilograma po hektaru.

U Rasinskom okrugu pšenica je zasejana na oko 10 i po hiljada hektara, o setva je na 80 odsto površina obavljena u optimalnom roku.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top