Povodom jubileja novina “Grad” predstavljamo Miloša Stojadinovića, našeg najvernijeg čitaoca

Postavljeno: 02.05.2022

Novine Grad proslavljaju 20 godina od izlaska prvog broja. Kako drugačije obeležiti jubilej, ako ne razgovorom sa čovekom koji je  te 2002. godine kao osnovac postao naš čitalac, a ostao veran našem listu do danas. Tada klinac, sada suprug i otac, Miloš Stojadinović nije promenio staru naviku. Redovno kupuje i prati najdraži kruševački mediji, koji ga je, kako sam navodi, privukao drugačijim sadržajem, te pažnjom koju su tadašnji novinari poklanjali mladima i njihovim uspesima.

Novine “Grad” Miloš je prvi put video u rukama svog komšije, počeo je da ih kupuje od drugog broja, a godinama potom postao vlasnik velike kolekcije.

-Tri ili četiri godine nakon izlaska prvog “Grada” svratio sam u redakciju da pitam da li imaju prvi broj koji mi je nedostajao da kompletiram kolekciju – govori Miloš.

Po zanimanju inženjer elektrotehnike i računarstva, Miloš je i pasionirani ljubitelj lokalne istorije, što je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je i počeo da čita  “Grad”.

-Ja sam u tim novinama pronašao sebe u smislu mog interesovanja za istoriju. Tih dvadeset godina su sada neka istorija i hronologija grada, u kojima su opisani svi bitni momenti Kruševca od 2002. godine – rekao je on.

Kao najinteresatnije sadržaje pamti feljtone i „Šarengrad“.

-U rubrici „Šarengrad“ govorilo se mnogo o mladim ljudima koji su postigli velike rezultate. Pa se tako, moglo čitati o uspešnim sportistima iz grada, ali i pronaći i veliki broj zanimljivih informacija koje su bile prijemčive mladom čoveku u tom trenutku. Feljton, sa druge strane isticao je dosta zanimljivih, istorijskih priča o našem gradu – objašnjava naš sagovornik.

Svoju kolekciju,u tom momentu od oko 700 brojeva, Miloš je poklonio Istorijskom arhivu. Manjak prostora i malo dete bili su povod za tu odluku.

-Sve brojeve čuvao sam u jednom ormaru, u kome su bile samo novine “Grad”. Čuvao sam ih uredno i bez savijanja. U ovo vreme kada sarađujem sa kolekcionarima i istraživačima vidim koliko je bitno dobro čuvanje naročito papira. Kada nisam imao više prostora nisam želeo da ih bacim, već sam kolekciju poklonio Arhivu, kako bi nekada neko drugi pročitao brojne zanimljive priče iz sada već istorije grada – navodi on.

Danas, ističe Miloš, bilo bi interesantno da se novine obogate istorijskim činjenicama iz značajne istorije grada, te da se tako obnovi rubrika koju je „Grad“ nekada imao.

-Nekada je postojala rubrika u kojoj je u jednom delu novina stajala fotografija koju je pratila neka priča, uglavnom istorijska i uvek zanimljiva – dodaje on.

Inače, Miloš se iz hobija bavi istorijom Rasinskog okruga. Svoja interesovanja materijalizovao je kroz fejsbuk stranicu „U vreme starog Kruševca“. Na toj stranici nalazi se pregršt zanimljivih priča i fotografija iz prošlosti našeg grada. Ove godine proslavlja deseti jubilej svog istorijsko-istraživačkog rada, a želja mu je da to kruniše jednom knjigom.

S.M.

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top