Povećan broj dece pozitivne na koronu

Postavljeno: 06.09.2021

Broj novoobolelih od korona virusa u Okrugu raste, a među njima ima i dece, kažu u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine kruševačkog Doma zdravlja. Tokom prethodne nedelje, testirana su 94 deteta, od čega je 41 bilo pozitivno. Klinička slika, iako varijabilna, lakša je nego kod odraslih

– Činjenica je da je povećan broj dece koja su kovid pozitivna. To su uglavnom srednjoškolci, mnogi kontakti potiču iz porodice, deca se inficiraju od roditelja, ali nepoštovanje mera je ono što doprinosi nastanu infekcije – kaže načelnica Službe za zaštitu dece i omaldine kruševačkog Doma zdravlja, doktorka Gordana Aleksić.

Kako bi se izbeglo zaražavanje važno je nositi masku, poštovati distancu i izbegavati okupljanja.

– Prevencija je najbitnija, a ne poštuju se preporučene mere. Deca ne nose maske, idu na druženja, skupove i to je veliki problem – objašnjava ona.

Prema njenim rečima, broj obolele dece iz dana u dan varira.

– Kretanje i druženje uslovljava broj obolelih, ali taj broj je trenutno uslovljen i školom. Nekad je klinička slika blaža, pa ako je dete na raspustu roditelji ga ne dovedu kod lekara, jer svakako može da odmara, a sada kada krene u školu, potrebna su opravdanja – navodi doktorka.

Klinička slika je vrlo varijabilna i liči na druge virusne infekcije.

– Javlja se povišena temperatura, malaksalost, bol u mišićima, glavobolja, bol u grlu, sekret iz nosa, bilo je i slučajeva da su imali stomačne tegobe u smislu proliva i povraćanja.

Roditelji čija su se deca razbolela, trebalo bi da ih dovedu u Dispanzer, gde se u posebnim prostorijama vrši trijaža pacijenata sumnjivih na kovid, kao i testiranje.

– Trijaža se pravi na osnovu podatka koje nam daju i na osnovu kliničke slike. Nekad se deca zaraze od drugih ukućana, a nekad iako nije bilo kontakta sa obolelima klinička slika može da bude sumnjiva. Takva deca se pregledaju u jedinici za akutne respiratorne infekcije, dok ostalu decu, pregledaju izabrani lekari – kaže doktorka Aleksić.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top