Potpisan ugovor za izgradnju hangara na Aerodromu “Rosulje”

Postavljeno: 12.02.2020

Ugovor za izgradnju hangara na Aerodromu „Rosulje“ potpisali su predstavnici “Aerodroma Srbije” doo Niš, Grada Kruševca i preduzeća „Građing“ iz Aleksandrovca.

 – Vrednost investicije je skoro 10 miliona dinara, radove finansira javno preduzeće „Aerodromi Srbije“, koje je nakon sprovedene javne nabavke kao najpovoljnijeg izvođača izabralo preduzeće “Građing”. Radovi bi trebalo da budu završeni u roku od 60 dana od zaključenja ugovora. Hangar će  imati površinu od 600 kvadrata – navedeno je na sajtu Grada Kruševca. 

Foto: krusevac.rs

Planirana je i izgradnja travnate piste, dužine 800 metara te piste sa čvrstim zastorom, dužine 1300 metara, nakon čega će aerodrom dobiti kodnu oznaku 2B, što znači da će moći da ga koriste avioni sa rasponom krila od 15 do 24 metra.

Navedeno je “da će u početku Aerodrom imati sportsku namenu, dok će kasnije uz adekvatno ulaganje, biti stvoreni uslovi i za saobraćaj privrednih, poljoprivrednih i turističkih aviona”, ali nije precizirano kada bi Aerodrom trebalo da počne da se koristi. 

Izgradnjom Aerodroma „Rosulje“ će se, kako navode nadležni, znatno poboljšati privredno  – turistički ambijent Kruševca, unaprediti poslovna klima za privlačenje stranih investitora, ali i podići kompletan status Grada na razvojnoj mapi Srbije.

Aerodrom “Rosulje” je, podsetimo, nedavno postao deo “Aerdoroma Srbije”, nakon što su sredinom januara predstavnici Grada Kruševca i Republike potpisali ugovor o prenosu osnivačkih prava za Rosulje na državu. Grad je ranije takvu odluku obrazložio nedostatkom sredstava za dalju izgradnju, a nadležni u Republici naveli da se tako lakše obezbeđuje novac za razvoj malih  aerodroma. Za projekat izgradnje “Rosulja” treba izdvojiti 250 miliona dinara, od čega je iz budžeta Grada Kruševca 2017. godine već dato 100 miliona dinara.

Aerodrom “Rosulje“ pod nadležnošću lokalne samouprave postoji od 1995. godine, a projekat njegove izgradnje pokrenut je 2007. godine. Od tada je otkupljeno 40 hektara zemljišta, a sa pomenutih 100 miliona dinara početi su radovi na poletno – sletnoj stazi. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top