+381 64 812 51 81
Naslovna » Politika » Potpisan ugovor o prodaji Fabrike maziva kompaniji Valvoline

Potpisan ugovor o prodaji Fabrike maziva kompaniji Valvoline

Kruševačka Fabrika maziva, koja zapošljava 218 radnika, prodata je kompaniji Valvoline za 9 i po miliona evra. Predvidjeno je da ta kompanija preuzme stotinak zaposlenih, dok se za ostalih sto traži najbolje rešenje

Svečanosti potpisivanja kupoprodajnog ugovora prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u okviru kampanje Budućnost Srbije danas obišao Rasinski okrug.

Da je ugovor  rezultat dugotrajnog, temeljnog i sveobuhvatnog procesa pronalaženja najboljeg rešenja za nastavak poslovanja ugledne domaće proizvodne kompanije kakva je FAM kazala je pred potpisivanje ugovora generalna direktorka Fabrike maziva Jelica Djurović Petronijević.

Napomenula je da je kroz u napred pripremljeni plan reorganizacije pronadjen optimalan model koji pokazuje da su primeri drugačije privatizacije mogući.

– Na ovaj način finalizovan je proces u kome su se prepoznali dugogodišnje iskustvo u proizvodnji maziva domaće kompanije i savremeni način poslovanja u svetskim razmerama poznatog proizvodjača iz iste oblasti. Očekujemo da će Valvoline pored imovine, operativnog biznisa, tržišne pozicije i odredjenog broja zaposlenih, preuzeti i lidersku poziciju koju FAM ima u Srbiji i regionu kao i da će taj biznis unaprediti, poboljšati, investirati u nove projekte, otvoriti nova radna mesta i visoko se pozicionirati na svetskoj mapi uspešnih proizvodjača maziva – rekla je ona.

Generalna direktorka FAM-a je za GRAD precizirala da je ta kompanija najavila da će preuzeti makar sto zaposlenih dodavši da poslovodstvo očekuje da će broj radnika koji će posao naći kod novog poslodavca biti veći.

Imovina fabrike je, kako je kazala, prodata za 9 i po miliona evra, od kojih će biti namiren deo dugovanja FAM-a, nastalih u vreme prethodne privatizacije.

Da je ovo veliki korak za Valvoline, za Kruševac i ljude u FAM- u, rekao je potpredsednik kompanije Valvoline Diego Bredoni, koji je u njeno ime potpisao ugovor. Vladi Srbije se zahvalio na saradnji ali i na brizi koju je pokazala za zaposlene u ovoj fabrici.

– Investiraćemo ovde, ovo je samo prvi korak, zadržaćemo FAM brend. Napravićemo kombinaciju Valvolinove snage i ovdašnjeg nasledja, zajedno ćemo rasti i bićemo lideri u regionu – rekao je Bredoni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da dolazak kompanije Valvoline u FAM znači zagarantovano tržište i investicije te joj poželeo dug ostanak u Srbiji.

– Mučili smo se, pomagali FAM i nakon užasno teških godina 2013, 2014, i 2015. godine. Mnogo smo uložili energije, napora, rada, truda. Videćemo još kako da nadjemo rešenje za 105 ljudi za koje trenutno ne postoji rešenje, ne samo kroz socijalni program već da vidimo šta je to još što možemo da sačuvamo od proizvodnje – kazao je on.

Prema ranijim podacima FAM ima godišnju realizaciju od oko 10 hiljada tona, Fabrika je u 2016. godini ostvarila prihod od milijardu i 750 miliona dinara. Nakon raskida privatizacije, 2011. godine, preduzeće je najpre ušlo u  postupak restrukturiranja, a nakon promene Zakona o privatizaciji 2014. godine najpre je bilo stavljeno pod zaštitu države, a potom je ušlo u proces reorganizacije.

Kruševačka Fabrika maziva, koja zapošljava 218 radnika, prodata je kompaniji Valvoline za 9 i po miliona evra. Predvidjeno je da ta kompanija preuzme stotinak zaposlenih, dok se za ostalih sto traži najbolje rešenje Svečanosti potpisivanja kupoprodajnog ugovora prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u okviru kampanje Budućnost Srbije danas obišao Rasinski okrug. Da je ugovor  rezultat dugotrajnog, temeljnog i sveobuhvatnog procesa pronalaženja najboljeg rešenja za nastavak poslovanja ugledne domaće proizvodne kompanije kakva je FAM kazala je pred potpisivanje ugovora generalna direktorka Fabrike maziva Jelica Djurović Petronijević. Napomenula je da je kroz u napred pripremljeni plan reorganizacije pronadjen optimalan…

Review Overview

Rejting korisnika 0.38 ( 961 glasova)
x

Proveri i

Na Bagdali Četvrti noćni polumaraton

Četvrti kruševački noćni polumaraton biće održan 17. avgusta na Bagdali. Reč je o sportsko rekreativnoj manifestaciji koju organizuje Atletsko rekreativni ...

U Kruševcu uhapšena kriminalna grupa osumnjičena za ubistvo, iznude, pranje novca   

Kruševačka policija je uhapsila devet osoba, osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe izvršoli krivična dela udruživanje radi vršenja ...

Osam ekipa nastupilo na turniru u fudbalu na pesku

Sportski savez Kruševac organizovao je, u okviru manifestacije Sportsko leto,  turnir na pesku za dečake i devojčice rođene 2006. godine ...

Gradski odbor Stranke slobode i pravde proziva vlast zbog nestašice vode u Šiljegovcu 

Kruševački odbor Stranke slobode i pravde ukazao je, u saopštenju za javnost, na problem koji stanovnici Velikog Šiljegovca imaju u ...

Odloženo suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, novo ročište zakazano za 23. septembar

Nakon što je sudjenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, odlukomVrhovnog kasacionog suda, iz bruskog Opštinskog suda izmešteno u ...