Poslodavci žele đake za četrdesetak zanimanja

Postavljeno: 20.02.2021

Za uključivanje u dualni sistem obrazovanja ove godine je zainteresovano 14 poslodavaca iz Rasinskog okruga koji bi želeli da obučavaju đake za 43 zanimanja, pokazuju podaci kruševačke Regionalne privredne komore

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete sprovodi aktivnosti na planiranju upisa učenika u srednje škole za narednu školsku godinu, po dualnom modelu obrazovanja, a ove godine je taj postupak spoveden onlajn.

– Poslodavci iz Rasinskog okruga su se interesovali za profile: bravar – zavarivač, operater mašinske obrade, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, električar, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, trgovac, kuvar, konobar, poslastičar, elektromonter mreža i postrojenja, elektrotehničar informacionih tehnologija, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, mesar, operater u prehrambenoj industriji, pekar, prehrambeni tehničar, tehničar za logistiku i špediciju, industrijski krojač, turističko-hotelijerski tehničar, stolar, tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, tehničar za polimere, industrijski mehaničar… – navode u kruševačkoj Regionalnoj privrednoj komori.

Podaci RPK pokazuju da poslodavci koji su iskazali interesovanje za dualno obrazovanje u narednoj školskoj godini među zaposlenima imaju18 licenciranih instruktora, dok je u Okrugu ukupno 75 licenciranih instruktora koji su prošli potrebnu pedagoško – didaktičku obuku i položili ispit. Takođe, trenutno su u dualno obrazovanje uključene 22 kompanije iz Okruga koje su prošle neophodan proces akreditacije, a većina kompanija opredelila se za više dualnih obrazovnih profila.

Trenutno se u četiri srednje škole u Rasinskom okrugu po dualnom modelu obrazuju đaci za zanimanja bravar – zavarivač, operater mašinske obrade, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, modni krojač, mehaničar motornih vozila, konobar i kuvar.

Na osnovu iskazanog interesovanja privrednika Privredna komora Srbije je formirala predlog o potrebama privrede za budućim kadrovima i dostavila ga Ministarstvu prosvete koje donosi konačnu odluku o strukturi upisa u srednje škole te objavljuje Konkurs za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem aprila 2021. godine.

Upravo je o planu upisa u srednje škole i zanimanjima za koje će se đaci u Rasinskom okrugu u sledećoj školskoj godini obrazovati po dualnom modelu razgovarano na nedavnom sastanku predstavnika Ministarstva prosvete sa načelnikom kruševačke Školske uprave i direktorima srednjih škola iz Okruga. Tada je saopšteno da je izvesno da će se od naredne školske godine u Hemijsko tehnološkoj školi obrazovati novo zanimanje – forenzički tehničari, te da će to odeljenje biti u dualnom sistemu obrazovanja.

Kruševac je, inače, bio među prvim gradovima u kome je ideja o dualnom obrazovanju zaživela još 2016. godine.

U Rasinskom okrugu je ove školske godine po dualnom modelu upisano 180 đaka u šest odeljenja.

Ostale vesti

back-to-top