Posle tri meseca vraćena skela, sledi remont pre porinuća

Postavljeno: 28.09.2020

Tog 23. juna, trebalo joj je svega nekoliko sati da nošena bujicom iz male luke u Obrežu kod Varvarina, stigne do Bagrdana nedaleko od Jagodine, a čitava tri meseca da se drumskim putem vrati kući: jedna od najpoznatijih skela na Velikoj Moravi. Posle bezuspešenih pokušaja meštana da je zaustave dok ju je voda nosila celih 55 kilometara od jednog do drugog okruga i više probnih vađenja iz reke, skela je od prošle nedelje ponovo u Obrežu, ali ovoga puta, sasvim na obali

– Trebaće nam dosta vremena da potpuno zakrpimo sve rupe na podnici, popravimo kućicu za skeledžiju i da uradimo kompletan remont – priča Miodrag Miletić, meštanin Obreža, jedan od predvodnika grupe meštana koji su brinuli o skeli i na daljinu. – Predstoji dug i naporan posao opravljanja skele, ali važno da je sada ponovo u našem selu.

Skela na Velikoj Moravi u Obrežu kupljena je pre 15-ak godina i sve do ovog leta, transportovala je poljoprivrednike i njihove useve s druge obale Velike Morave, gde se i nalazi više od 300 hektara najplodnije obreške zemlje. Plovilo ima kapacitet da preveze čak 25 tona ili četiri traktora puna povrća.

– Celo leto smo morali da putujemo oko 1,5 sat u jednom i 1,5 sat u drugom pravcu, dok nam je skelom potrebno svega 30 minuta da savladamo reku – kaže jedan od najvećih poljoprivrednika u Temniću Dragan Pavlović.

Zato i ne čudi što meštani Obreža nisu želeli da dignu ruke od značajno uništene skele. Bar jednom u dve nedelje su je obilazili, pumpama pokušavali da se reše vode. Pre više od dve nedelje su dizalicama izvukli plovilo iz reke. Onda je usledio transport.

– Prevoz skele nije bio moguć po danu, pa smo u saradnji sa policijom, krenuli noću i opet nam je trebalo oko tri sata da je doteramo – svedoči iskusni vozač kamiona Branko Nikolić.

Meštani Obreža sakupili su oko 4.000 evra kako bi skelu izvadili iz vode, utovarili, i na kraju, platili neophodne popravke. Još 142.000 dinara iz opštinske kase iskorišćeno je da se podmire troškovi prevoza. Do porinuća, međutim, još je dug put – u mestu. Meštani kažu, sačekaće koliko treba.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top