Ponovo kasnili rezultati, u Rasinskom okrugu 11 novozaraženih

Postavljeno: 20.08.2020

Novih 11 slučajeva potvrđeno je u Rasinkom okrugu, a čekaju se rezultati za još 60 poslatih uzoraka. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, među novoinficiranima je 9 pacijenata iz Kruševca i dva iz Varvarina, a reč je o slučajevima kod kojih je virus potvrđen 17 i 18. avgusta

U Zavodu za javno zdravlje kažu da informacija da u Kruševcu nekoliko dana nije bilo novoozaraženih nije tačna. Objašanjavaju da se nešto duže čekalo na rezultate, kao i da će neki testovi biti ponovljeni.

Zavod je uzorke slao u laboratoriju koja ima previše osetljive testove koji dugo nakon preležanog virusa detektuju pozitivnost. Pacijentima kod kojih je rađeno retestiranje i čiji su rezultati bili pozitivni produžena je samoizolacija, ali  ćemo te testove ponoviti u laboratoriji Vatreno oko u Nišu, gde sada šaljemo uzorke na analizu– kažu u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje, uz objašnjenje da retestirani pacijenti inače ne ulaze u statistiku o broju novoobolelih, te da  ti rezulati svakako neće uticati na broj do sada potvrđenih slučajeva obolevanja od korona virusa u Okrugu. 

Prema podacima Zavoda, u Rasinkom okrugu od početka  epidemije registrovano je 1.415 obolelih od korona virusa, a čekaju se rezultati za još 60 poslatih uzorka.

Broj potvrđenih slučajeva još uvek je najveći u Kruševcu- 857, u Aleksandrovcu- 257, Brusu-112, Trsteniku- 78, u Varvarinu 60, a najmanje u Brusu gde je od početka epidemije korona virus potvrđen kod 60 lica.

Izlečenih od virusa je 1.137, a trenutno je na Intefektivnom odeljenju Opšte bolnice Kruševca 27 pacijenta sa kovid  ili simptomima sličnim ovoj infekciji. Od posledica koronavirusa, od početak epidemije, u Rasinkom okrugu  preminulo 49 osoba.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da se u ovom trenutku ne  razmatra mogućnost ukidanja vanredne situacije, ali da će se u narednih nedelju dana pratiti situacija, nakon čega će i biti doneta odluka da li će se ukinuti vanredna situacija u našem gradu.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top