Poljoprivrednici zainteresovani za ispitivanje plodnosti zemljišta

Postavljeno: 12.04.2022

Savetodavci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kruševac su ovih dana na terenu radi uzorkovanja zemljišta za kontrolu plodnosti. Prema njihovim rečima, poljoprivredni proizvođači su veoma zainteresovani za ispitivanje zemljišta jer su mineralna đubriva veoma skupa. Zemljište se uzorkuje na parcelama na kojima će se gajiti paradajz, paprika i drugo povrće na otvorenom polju

Uzorkovanje je urađeno na parcelama u Bresnom polju, a narednih dana planiraju da obuhvate i ostala sela na području opštine Trstenik.

Svako registrovano gazdinstvo ima pravo da ispita 4 parcele za godinu dana. Uzorkovanje obavljaju savedodavci, izimanjem 6-10 pojedinačnih uzoraka na parceli, koji se mešaju i na kraju se dobija prosečan uzorak koji se u agrohemijskoj laboratoriji ispituje. Svaki proizvođač mora da obezbedi Izvod iz strukture biljne proizvodnje i Potvrdu o aktivnom statusu kako bi se uverilo da su parcele na njegovom gazdinstvu i ostvario pravo na besplatno ispitivanje zemljišta – kazala je Radojka Nikolić, savetodavka za ratarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj službi.

Na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja dobija se preporuka za đubrenje (vrste đubriva, količina i vreme primene, kao i mere popravke zemljišta kao što je kalcifikacija, i mogućnost gajena kultura na ispitanoj parceli).

Na primer ako se utvrdi da je zemljište kiselo ne može se gajiti lucerka, jer ona ne uspeva na takvim zemljištima i tu je preporuka da se uradi kalcifikacija zemljišta unošenjem krečnog materijala kako bi se neutralisala kiselost zemljišta – objasnila je.

Kontrola plodnosti obuhvata ispitivanje osnovnih parametara kvaliteta : azota, fosfora, kalijuma, humusa, karbonata i kiselost. Sadržaj svih ovih hraniva je veoma bitan za normalan rast i razvoj biljaka i proticanje svih fenofaza razvića. Ova hraniva treba obezbediti u optimalnim količinama za biljku kako bi se ostvarili visoki prinosti. Nizak sadržaj dovodi do niskih prinosa , a veoma visok , posebno kod povrtarskih vrsta do toksičnog delovanja na biljku i smanjenja prinosa. Izbalansiranom ishranom postižu se visoki prinosi dobar kvalitet proizvoda.

Posle žetve svih strnih žita, kao i posle berbe voća je pravo vreme za uzorkovanje zemljišta kao bi se utvrdio sadržaj hraniva i količine đubriva koje je potrebno dodati za gajenje sledeće kulture u plodoredu. Zato ćemo u tom periodu sprovesti drugi deo uzorkovanja zemljišta za besplatno ispitivanje kod svih zainteresovanih proivođača – istakla je Nikolićka.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top