Pokazna vežba evakuacije prilikom zemljotresa u Konjuhu i Padežu

Postavljeno: 17.03.2023

Na danas održanoj simulaciji vežbi i postupaka prilikom zemljotresa u Osnovnoj školi Brana Pavlović u Konjuhu i Osnovnoj školi Vasa Pelagić u Padežu organizator i inicijator vežbe „Prirodna katastrofa” bilo je Odeljenje za poslove odbrane i vanrednih situacija Gradske uprave Kruševac.

Mere civilne zaštite  prikazane su u vidu  zvuka sistema za javno uzbunjivanje, evakuacije, sklanjanja, prve medicinske pomoći i saradnje lokalne samouprave Grada Kruševca sa jedinicama Civilne zaštite, Komunalne policije, lokalnog stanovništva, nastavnog i nenastavnog osoblja i Hitne medicinske  pomoći u cilju  da se izvrši obuka pripadnika jedinice Civilne zaštite i da se upoznaju deca sa merama i postupcima uklanjana iz javnog objekta prilikom zemljotresa ili drugih elementarnih nepogoda.

Akcija simulacije i pokaznih vežbi održana je paralelno u odabranim selima koja su poznata po izuzetnoj trusnosti i pogodnosti za seizmološka pomeranja, a vežbi u Konjuhu, prisustvovala je gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, koja je i komandant Štaba za vanredne situacije.

Tokom ove pokazne vežbe imali smo priliku da vidimo da je saradnja između svih službi  bila na izuzetno visokom nivou, što je i neophodno pri stvarnim događajima, koje mogu da izazovu zemljotresi. Koristim priliku da se zahvalim svim učesnicima u simulaciji ove vežbe, koje su izuzetno važne, kako za naše službe, tako i za decu koja na taj način uče kako da se ponašaju u jednoj vanrednoj situaciji kao što je zemljotres, gde je postupanje i pribranost izuzetno bitna u onim prvim trenucima kada se ovakva katastrofa i desi – rekla je ona.

Komandir jedinice Civilne zaštite Grada Kruševca, Vladimir Lukić, izneo je utiske o završenoj pokaznoj vežbi i istakao njen cilj.

-Moram da naglasim da je ovo izuzetno trusno područje, pa je po proceni grada Kruševca, izuzetno rizično, kao što je slučaj i sa mesnom zajednicom Konjuh, gde se paralelno održava vežba, pod istim nazivom. Setimo se da je ovde bio zemljotres pre dvadesetak godina jačine 5,2 stepena po Rihterovoj skali, koji je naneo znatne materijalne štete, ali srećom, bez ljudskih žrtava. Cilj ove vežbe je bio da se javni objekti obezbede, a na kraju, podelili smo flajere o tome šta je to zemljotres i kako se ponašati u slučaju ove nepogode.

Tamara Petronijević, poverenik civilne zaštite i sekretar mesne zajednice Padež, ukazala je na edukativni deo ove simulacije.

-Deci smo pokazali kako da se ponašaju u slučaju zemljotresa, požara i drugih nepogoda. Pomogli smo u edukaciji nastavnog i nenastavnog osoblja. Prva sam reagovala kao poverenik Civilne zaštite, zvala sam situacioni centar, a oni su dalje reagovali. Sve ovo danas je veoma blisko realnosti, zato je naša mesna zajednica i izabrana za  ovu vežbu, jer se 1999. dogodio zemljotres jačine 5.2 stepena Rihterove skale.

I predsednik mesne zajednice Padež, Nemanja Jakovljević ima slično gledanje na minuli događaj.

-Ovo je jedan bitan dan za sve nas ovde. Imali smo edukaciju dece školskog uzrasta, tako da bih se zahvalio ekipama koje su danas učestvovale, jedinicama Civilne zaštite, gradu Kruševcu, Crvenom krstu, Hitnoj pomoći i ambulanti iz Padeža. Sve je proteklo u najboljem redu i nadam se da neće biti potrebe za ovakvim evakuacijama u budućnosti. –istakao je on.

Pored evakuacije učenika, u Osnovnoj školi u Padežu, odrađeno je i navodno evakuisanje pomoćnog radnika koji je ostao zaglavljen u prostorijama škole, a cela logistika je išla u smeru saradnje između poverenika, Komunalne policije, Crvenog krsta i Hitne medicinske pomoći koje su imale za cilj da usmere učenike na bezbedan prostor, kao i da medicinski zbrinu povređene.

V. M.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top