“Poguraj se!– mala škola skejta” u Kruševcu

Postavljeno: 26.05.2021

Sportsko udruženje “Pirus” organizuje potpuno besplatnu školu skejta za decu u kruševačkom Skejt parku svakog vikenda tokom narednih mesec dana. Projekat “Poguraj se!– mala škola skejta” , finansira Grad Kruševac po Konkursu za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu. Škola je namenjena uzrastu do 15 godina, a Uroš Matejić, skejter iz ovog udruženja, kaže da je ovakva škola potrebna Kruševcu jer se sve više mladih okreće ovom sportu

– U Kruševcu ima mnogo devojčica i dečaka koja uče da voze skejt, sreću nas po gradu i pitaju za savet. Često nam prilaze i njihovi roditelji, pa smo došli na ideju da ne bi bilo loše da okupimo svu tu decu i roditelje i organizujemo školu. Zbog toga smo i napisali ovaj projekat – kaže Uroš za portal KruševacGrad.

Dolaskom u školu skejta deca će dobiti jedinstvenu priliku da od profesionalaca, u uslovima predviđenim za vožnju skejta, nauče da voze i isprobaju trikove. Mlađa deca treba da dođu u pratnji roditelja.

– Učićemo decu osnovne stvari, najpre guranje, a ako oni već imaju neke osnove pokazaćemo im ono što žele da nauče. Očekujemo veliki broj dece, puno se roditelja raspituje, a u zavisnosti od toga koliko ih se bude javilo podelićemo ih u grupe i tako organizovati obuku. Važno je da se roditelji koji imaju mlađu decu pojave kako bi nas upoznali i videli sa kim će deca da uče – navodi on.

Za decu koja nemaju skejt, a žele da nauče da voze, oprema je obezbeđena.

– Puno nam znači što smo dobili sredstva, jer skejt oprema nije ni malo jeftina. Roditelji ne žele da bacaju pare na skupe skejtove ako dete nije sigurno da li će da nastavi sa vožnjom. Mi smo obezbedili profesionalnu opremu, na raspolanjagnju su 4 nova kompleta i desetak naših skejtova koje mi vozimo – objašnjava on.

Oni koji već imaju skejt treba da da ga ponesu.

Ko ima skejt neka ponese. Tako ćemo moći roditeljima da objasnimo razliku između dobrog i lošeg skejta. Često se desi da deca prestanu da voze jer nemaju dobar skejt, pa ne mogu njime da izvode određene stvari. Zato se mi uvek trudimo da damo mladima naše daske i točkiće, da probaju kako to izgleda – ističe on.

Na vožnju skejta treba doći u garderobi u kojoj se najbolje osećaš.

– Kod nas nema dresova, mi nismo treneri koji viču i kažnjavaju. Mi smo tu da pokažemo osnovne stvari, a svako će posle “da provali” šta mu odgovara. Ne postoji određeni stil skejta, svako izvodi isti trik na drugačiji način. To je veoma kreativan sport, a zahteva slobodu i koncentraciju. Mi smo tu za sve što treba, ovo je jedna lepa komuna koja se međusobno pomaže. Nas ne dele nikakve granice, čak ni one u godinama, svi zajedno vozimo – ističe Uroš.

Besplatna obuka u maloj školi skejta održavaće se svake subote i nedelje od 18h u Skejt parku (Pored otvorenih bazena) u periodu od 29. maja do 26. juna. Svi zainteresovani treba da dođu na “prvi trening” 29. maja ili da se jave na mail [email protected] ili Instagram profil @thispearcrew

M.S.

Ostale vesti

back-to-top