Pogledajte kako crtaju “super devojčice” iz Srbije

Postavljeno: 11.10.2020

Međunarodni dan devojčica, 11. oktobar, ove godine se, usled pandemije kovid-19, obelažava uglavnom online, a dve nevladine organizacije, Alternativni centar za devojke i Centar za edukaciju i savetovanje Katalista, na društvenim mrežama su objavile i rezultate originalnog konkursa, koji je bio posvećen ovom danu

“Da sam Super devojčica, koje bi bile moje super moći”, bilo je pitanje na koje su devojčice od 8 do 14 godine odgovarala kroz likovno i literarno izražavanje. Pobednice likovnog, odnosno literarnog konkursa osvojile su tablet, LCD tabla za pisanje i crtanje namenjena je devojčicama koje su osvojile drugo mesto, dok su trećeplasirane “super-devojčice” dobile paket iznenađenja.

Nataša Pavlović iz Beograda, učenica 7. razreda pobedila je na literarnom konkursu. Drugo mesto osvojila je njena vršnjakinja Maša Roj Maksić, takođe iz Beograda, dok su treće mesto podelile učenica 5. razreda Nikolina Mrdaković iz Ćićevca i Beograđanka Hana Petrović, koja pohađa 6. razred.

Prva nagrada: Aleksandra Kosanović, učenica 8. razreda iz Sombora

Učenica 8. razreda iz Sombora, Aleksandra Kosanović pobedila je na likovnom konkursu, drugo mesto osvojila je Nina Novaković iz Beograda, učenica 7. razreda, a trećeplasirana je Tea Vuksić, učenica 4. Razreda, takođe iz Beograda.

Druga nagrada: Nina Novaković iz Beograda, učenica 7. razreda

Originalan konkurs za super devojčice realizovale su AC Kruševac i Centar Katalista, uz podršku fondacija Global Fund for Women i Kvinna till Kvinna.

Treća nagrada: Tea Vuksić, učenica 4. razreda iz Beograda

Međunarodni dan devojčica se pod okriljem UN obeležava od 2012. godine. Tog dana skreće se pažnja na potrebu rodnog izjednačavanja prava i pristupa obrazovanju, zakonskim pravima, medicinskoj nezi, ishrani, zaštiti od diskriminacije. Danas se govori i o nasilju nad ženama i prisilnim dečijim brakovima.

I.R

Ostale vesti

back-to-top