Podrška za veće učešće žena u organima mesnih zajednica

Postavljeno: 08.03.2021

Na međunarodni dan žena, 8. mart, u Skupštini Grada održana je konferencija povodom sprovođenja projekta „Uključi se i unapredi lokalnu zajednicu“ koji Savet za rodnu ravnopravnost Grada Kruševca, uz podršku programa Swiss PRO, realizuje u periodu od februara do avgusta ove godine

Cilj projekta je povećanje učešća žena u organima mesnih zajednica na teritoriji grada Kruševca, kao i unapređenje položaja žena u lokalnoj zajednici kroz ekonomsko osnaživanje

– Jedan od problema koji se javlja na teritoriji Grada Kruševca jeste nedovoljna uključenost žena u donošenje odluka, kao i nedovoljna uključenost žena u savetima mesnih zajednica ali i u raznim organizacijama i udruženjima , naročito na seoskim područjima – rekla je Anka Lisinac Mitrović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kruševca.

Projekat će omogućiti da se kroz niz predavanja građanke bliže upoznaju sa nadležnostima, organizacijom, načinom funkcionisanja i donošenjem odluka na nivou mesnih zajednica, kao i sa procedurom kandidovanja za članove organa mesnih zajednica i drugim vidovima uključivanja građana u proces donošenja odluka na nivou mesne zajednice.

– Planiramo da obiđemo svih 54 mesnih zajednica na teritoriji Kruševca, naravo uz poštovanje svih epidemioloških mera. Iskoristila bih priliku da pozovem sve naše sugrađanke da uzmu aktivno učešće u ovom projektu – dodala je ona.

Tokom trajanja projekta biće realizovane radionice i obuke za pisanje biznis planova i projekata, kao i radionice o osnivanju udruženja žena i njihovoj registraciji te o upoznavanju sa potencijalnim fondovima i organizacijama koje finansiraju projekte udruženja građana.

Gradonačelnica Jasmina Palurović istakla je da projekat „Uključi se i unapredi lokalnu zajednicu“ ima za cilj da podstakne sve žene da se aktivno uključe u javni i politički život ali i da budu vidljivije na društvenoj sceni.

– Krajem godine nam predstoje izbori za mesne zajednice, tako da koristim priliku da pozovem sve žene u mesnim zajednicama da aktivno uzmu učešće i da se prijave, a mi ćemo im pomoći da budu aktivne i vidiljivije, da budu snažnije, a onda će i rodna ravnopravnost i sam odnos između polova da bude mnogo poboljšan u korist žena – kazala je ona.

U projektu mogu učestvovati sve žene starije od 18 godina, tačnije sve žene koje imaju pravo glasa na izborima za članove Saveta mesnih zajednica. Sve informacije o projektu zainteresovani građani mogu dobiti na telefon 037/414-736 ili putem elektoronske pošte [email protected]

Projekat „Uključi se i unapredi lokalnu zajednicu“ realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti Swiss PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Partner na projektu je Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga, a podršku realizaciji pruža Služba mesnih zajednica grada Kruševca.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top