Podela dečijih autosedišta u Kruševcu

Postavljeno: 01.11.2018

U cilju veće bezbednosti najmlađih u saobraćaju, u kruševačkom Gradskoj upravi danas su podeljena  dečja autosedišta, koje je obezbedila Agencija za bezbednost saobraćaja i ovdašnja lokalna samouprava. Podeli 25 autosedišta prethodila je prezentacija za roditelje na temu pravilne upotrebe ovog zaštitnog sistema

O značaju upotrebe dečjih autosedišta, kao zaštitnom sistemu koji direktno utiče na smanjenje posledica saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju deca, te njihovom pravilnom korišćenju,  roditeljima je predavanje održao Duško Pešić, načelnik Odeljenja za prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Govoreći o značaju upotrebe dečjih autosedišta i problemima stradanja dece u saobraćaju, Pešić je kazao da je od ukupnog broja  pogunule dece u prethodnih pet godina skoro 60 odsto poginulo kao putnici u vozilima, te da je to i razlog pokretanja kampanje koja ima za cilj da se poveća procenat upotrebe ovog zaštitnog sistema.

– Kada su u pitanju deca do tri godine starosti, negde oko 40 odsto roditelja koristi sedišta za decu, a ako govorimo o deci od četiri do dvanaest godina, tek oko 27 odsto roditelja prevozi decu pozadi a da su vezana sedištem, što su katastrofalni podaci– kazao je Pešić, dodajući da je u razvijenim zemljama poput Norveške, Holandije i Danske procenat upotrebe sedišta preko 95 odsto, te da u tim zemljama nema pogunule dece putnika u vozilima.

Govoreći o ciljevima Nacionalne strategije o bezbednosti saobraćaja, Pešić je kazao da je cilj  da u Srbiji do 2020.godine ne bude poginule dece u saobraćaju.

– U prošloj godini imali smo 17-oro  poginule dece u saobraćajnim nezgodama, što je manje u odnosu na pre 15, 20  godina kada smo samo u toku jedne godine gubili 57 , 58 dece u saobraćajnim nezgodama. Iako se taj broj  poslednjih godina znatno smanjio, bićemo zadovoljni tek kada više uopšte ne budemo imali poginule dece u saobraćaju -poručio  je on.

Istakao je i to da  je mnogo teže sačuvati decu kao pešake ali  da ipak to uspevamo, za razliku situacija gde su roditelji ti koji bi trebalo  da brinu o deci.

– Deca uzrasta 6, 7 godina imaju ograničene psihofizičke sposobnosti, nemaju mogućnost da procenjuju brzinu, udaljenost od vozila i treba naći mesto koje je za njih najbezbednije za prelazak ulice. Iako tu imamo niz složenih zahteva mi ipak uspevamo da ih zaštitimo kao pešake, dok onde gde roditelji treba da brinu o deci, ne uspevamo i često možemo videti situaciju da su roditelji vezani, a da dete pozadi nije– rekao je Pešić, dodajući i to da i od tog malog  procenta roditelja koji koriste dečja autosedišta, skoro 90 odsto  njih to ne čini na pravi način.

Pešić se zahvalio Gradu zbog podrške ovoj akciji, istakavši da Kruševac ima dobre rezultate kada je u pitanju bezbednost saobraćaja.

– Trideset odsto od naplaćenih saobraćajnih kazni vraća se lokalnim samoupravama a Kruševac je grad koji ta sredstva koristi namenski, sprovodi odlične akcije, za razliku od dobrog dela lokalnih zajednica koje ta sredstva troše nenamenski. Da ovdašnji Savet ima odlične rezultate, potvrđuje i podatak da su prošle godine imali najmanje poginulih lica u saobraćajnim nezgodama – rekao je Pešić.

Gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, kazala je da Grad  zajedno sa Savetom za bezbednost saobraćaja sprovodi brojne akcije koje imaju za cilj bolju bezbednost dece u saobraćaju, te da je plan da se i u narednim godinama nastavi sa tim akcijama.

– Pored ove akcije, činimo i mnoge druge stvari vezano za bezbednost dece u saobraćaju, obezbeđujemo prilaze školama, horizontalnu i vertikalnu signalizaciju koja upozorava vozače na prisustvo dece na putu- kazala je gradonačelnica, te poželela roditeljima bezbednu vožnju , u budućnosti i još dece koja će koristiti ova sedišta.

Od ukupno podeljenih 25 dečjih autosedišta, 20 je obezbedila Agencija za bezbednost saobraćaja a pet lokalna samouprava. Dragan Blažić iz Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Kruševca podsetio je da je prošle godine, u okviru Programa unapređenja bezbednosti saobraćaja, nabavljeno 100 sedišta koja su , uz edukaciju, podeljena roditeljima.

Ostale vesti

back-to-top