Počinje Tin fest

Postavljeno: 09.05.2022

Večeras (9. maja) u 20 časova, u Beloj sali Kulturnog centra, biće otvoren petnaesti Festival srednjoškolskog teatra Tin fest. Festival je takmičarskog karaktera, a na njemu će se ove godine predstaviti dramske trupe učenika Hemijsko – tehnološke škole,  Medicinske škole, Gimnazije, Politehničke škole „Milutin Milanković“, Vaspitno-popravnog doma, Prve tehničke škole i  Ekonomsko-trgovinske škole.

Ovogodišnji Tin fest otvoriće članovi dramske sekcije Hemijsko – tehnološke škole koji će izvesti predstavu Milene Bogavac  “Dragi tata”.  Režiju potpisuju profesorke Dragana Banjac, Tamara Nenadić i Jasmina Pavlović.

U utorak, 10. maja predstaviće se štićenici Vaspitno-popravnog doma komadom „Fajront“, u režiji profesorke Radmile Živković, dok će u sredu, 11. maja,  učenici Politehničke škole „Milutin Milanković“ isvesti predstavu „Audicija“, u režiji profesora Ivana Miladinovića.

Predstavu „Kriza identiteta“ , adaptaciju dramskih minijatura i jedne radio drame Zorana Spasojevića, koju je za ovu priliku režirao profesor Ernes Međedović, izovde učenici Prve tehničke škole u četvrtak, 12. maja.

Gimnazijalci igraju „Laki komad“ Nebojše Romčevića u petak, 13. maja,  dok će u subotu učenici Ekonomske škole izvesti legendarnu dramu Dušana Kovačevića, „Profesionalac“, koju je za ovu priliku režirala profesorka Dajana Cvetković Lazić.

Predstavom „Uspavana lepotica“ po tekstu Aleksandra Gašića, u režiji Mirjane Gašić, predstaviće se učenici Medicinske škole u nedelju, 15. maja.

Predstave će ocenjivati stručni  žiri : Predrag  Milenković i Momčilo Radosavljević, diplomirani glumci i Marija Stanković, profesorka srpskog jezika i književnosti, kao i vršnjački žiri sastavljen od odabranih učenika škola koje učestvuju na festivalu.

Svečano zatvaranje Tin festa i dodela nagrada održaće se 16. maja, kada će biti izvedena poklon predstava amaterskog pozorišta Branislav Nušić, „Rođene“.

Inače, ovaj Festival je osnovan 2008. godine sa ciljem da promoviše dramsku umetnost u srednjim školama te da se zahvaljujući njemu prepoznaju i izdvoje mladi glumački talenti sa kojima će se nastaviti dalji pedagoški rad. Organizator Tin festa je Kulturni centar u saradnji sa kruševačkim srednjim školama, a pokrovitelji su Grad Kruševac i Ministarstvo kulture i informisanja.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top