Počelo oktobarsko ozelenjavanje, sadnja više od 300 stabala

Postavljeno: 13.10.2022

U oktobarskoj akciji ozelenjavanja grada, na četrdesetak lokacija, koje su predložili sugrađani, biće posađeno 310 sadnica. Akcija, koju zajednički sprovode Grad Kruševac i Javno komunalno preduzeće Kruševac, simbolično je počela sadnjom ukrasne trešnje i dve crvene šljive, na travnjaku ispred Poljoprivrednog fakulteta, odnosno u strogom centru grada.

-Grad Kruševac je iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine ove godine za ozelenjavanje grada  izdvojio dva miliona dinara, a za ovu akciju je namenjeno milion dinara. Ukupno je 700 stabala iz ovog Fonda, a u ovoj akaciji biće posađeno 310 sadnica, lišćarskih i zimzelenih – kazao je pomoćnik gradonačelnice za ekologiju, održivi rast i energetiku, Ivan Parezanović na početku pomenute akcije.

JKP Kruševac je ranije, u prvoj fazi akcije ozelenjavanja, posadilo 335 platana na Bagdali, na postojećoj i novoizgradjenoj stazi, te u okviru parka.

-Osim pomenutih akcija JKP svojim programom poslovanja ima predviđenu sadnju stotinak stabala tokom godine.  Takođe, značajno je učešće privrednih subjekata koji žele da doniraju. U planu je akcija sa vlasnicima tržnog centra BIG, u kojoj bi do kraja novembra trebalo da bude posađeno stotinak sadnica na teritoriji grada – kazala je direktorka JKP Kruševac, Snežana Radojković.

U ovoj godini bi, prema njenim rečima,  broj posađenih stabala na području Kruševca trebalo da bude oko hiljadu. Istovremeno se, kazala je ona, odgovorajući na novinarsko pitanje, godišnje zbog degradiranosti, bolesti, starosti, ukloni stotinak stabala. Tu su uračunata i zdrava stabla koja se uklone ukoliko ometaju infastrukturu.

-To znači da vodimo u korist sadnica, koje se nađu na novim zelenim površinama – istakla je ona.

Nadležni su ponovili da građani mogu da šalju sugestije i predloge za površine koji bi mogle da budu ozelenjene, a da će oni, ukoliko tehnički uslovi to dozvole, ozeleniti te lokacije.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top